thumbnail image
KONST PÅ MENYN

Vi träffar en en glad och ambitiös konstnär som trätt fram inför offentligheten som en av deltagarna i årets upplaga av programmet Årets Mästerkock. Vi besöker Lisa Larsson i hennes ateljé på Södermalm i Stockholm.

Har du alltid vetat att du vill jobba med konst?

- 100 %. Jag bestämde mig supertidigt att jag inte är byggd för ett vanligt yrke och konsten tilltalade mig på så många plan. Det är en fristad där jag får vara mig själv. Min första utställning gjorde jag när jag var 17 och det har alltid varit det eller inget.

Hur är det att jobba i NY vs Stockholm?

- Jag har alltid haft en förkärlek till New York och haft mycket fördommar gällande Stockholm. Jag kunde verkligen inte se mig bo där men har verkligen kommit till att älska det.. det finns så många sidor till Stockholm jag inte visste fanns.

I New York har man många möjligheter som ung konstnär och jag va orolig att konstscenen skulle vara bristande i Sverige, men jag har blivit positivt överraskad. Det finns en väldigt aktiv och frodande konstscen. Stockholm kanske har lite lägre puls men även lägre ateljéhyra.

Konstnären i sin ateljé i New York

Var var du för två år sedan?

- Å herregud, mitt minne! Okej, två år sen, 2019? Då arbetade jag i Montauk. Hade en extremt fri sommar och hade även två solo utställningar i New York.

Vart är du om två år?

- Kanske i ett annat land. Förra hösten testade jag att arbeta två månader i Deia och det va otroligt inspirerande. Den här hösten ska jag spendera två månader på Sicilien. Så om två år kanske man hittar mig någonstans i södra Europa, en solig plats där jag kan dricka vin tills jag svimmar av, måla och ha det fantastiskt trevligt.

Vad är din främsta inspiration som konstnär - en sak, en plats och en person?

Sak: Ljuset
Plats: Deia
Person: En sann livsnjutare

A proper dinner, 2021

Favoritkonstnär igår, idag och imorgon?

Igår: Genieve Figgis
Idag: Douglas Cantor
Imorgon: Olli Epp

Vad jobbar du på just nu?

- Jag jobbar på en utställning som kommer äga rum efter sommaren så jag leker just nu i studion med nya material och har extremt kul. Försöker utmana mig och hitta nya vägar. Jobbar i studion konstant.

Vad lär du dig just nu?

- Försöker ta avstånd från tankesättet att jag är nöjd med den kunskapen jag redan besitter och istället anta att jag inte kan något överhuvudtaget. Att testa mig fram och hitta nya uttryck.

Vilken är din favoritlåt?

- Just nu lyssnar jag mycket på jazz, har även Spirit in the sky med Norman Greenbaum på repeat. 

Vart går du för att tänka och reflektera?

- Ofta naturen, kanske en park. Känner att jag kan få klaustrofobi bland människor... Eller så sätter jag mig o tar ett glas vin ensam i en bar.

Poppy Picking, 2020 i Deiá

Hur ser konsten ut om 100 år?

- Hoppas innerligt att NFTs har försvunnit, och jag hade önskat att den var mer välkomnande för nyskapande och nytänk. Att den istället hyllar ny talang och att det finns plattformar för nya unga kreatörer att visa sina verk.

Om en film gjordes om dig, vilken genre skulle det vara och vem skulle spela dig?

- Å gud vad roligt! Ett glädjefyllt woody allen drama kanske. Hade gärna sett att jag spelades av en ung julia roberts.

Du är 65 och pensionerad: var är du och vad gör du?

- Jag sitter i mitt stenhus nånstans i södra Europa, i skuggan under ett träd. Äter och dricker gott. Målar inte för att få ekonomin att gå runt, utan för att jag vill. Är omgiven av folk som är otroligt inspirerande och härliga att vara kring.

Om du fick lägga till en person till Mount Rushmore, vem skulle det vara och varför?

- En kvinna, det känns väldigt tafatt där. Ella Fitzgerald. Varför? Hon var ett geni. Lyser upp berget lite. Kvinnlig. Hon skulle göra mount rushmore till en plats man kanske vill besöka.

Vilka är de tre coolaste egenskaperna man kan ha?

- Att vara generös, obrydd, och intressant.

Vilken är den största utmaningen som konstnär?

- Jag tror att det är att behålla sin integritet. Ofta är det så att man tidigt i sin karriär behöver pengar och det finns jobb som man kanske inte vill ta men man vet att det finns en viss typ av stil på tavlor som säljer. Att då hålla sig sann mot sig själv i såna lägen är jävligt tufft, man måste offra ganska mycket men ändå hålla ut och fortsätta på sitt egna spår och inte glömma varför man valde att bli konstnär från första början.

Vad trodde du inte var möjligt för två år sedan, men har uppnått idag?

- Att jag skulle bo i Stockholm.

Sist men inte minst, om du fick lägga till ett ord i ordboken, vad skulle det vara?

- Mildrigt, kombo mellan milt och lindrigt.

Se mer av Lisas konst och klicka hem något av hennes verk här.