thumbnail image
I TOMTYVES ATELJÉ

Formad av kreativiteten inom skateboardkulturen skapar konstnären med artistnamnet Tomtyve konst som han ser som mönster. Han är aktuell med en klädkollektion och är med sina fantasifulla konstverk en person man kommer att se mycket av framöver.

6 min read

Var kommer ditt alias Tomtyve ifrån?

När jag fyllde tjugotvå åkte jag och två kompisar till Danmark, och på danska tror jag att tjugotvå översätts till totyve eller något liknande. Då tyckte mina kompisar att det lät som Tomtyve och efter det började jag kallas för det. Sen har det hängt kvar i det mesta jag gjort. Oavsett om jag gjort konst eller skateboardfilmer har det varit Tomtyve… det är lite skönt att gömma sig bakom ett stage-name. 

Har du alltid vetat att du vill jobba med konst? 

Nej, det har jag inte. Inte att jag skulle ha den passionen som jag har idag. Många kommer ju ihåg att de alltid suttit och ritat till exempel, men det minns inte jag. Det var nog inte förens jag började åka skateboard i tidig tonår som jag upptäckte det. Inom skateboardkulturen fanns allt jag tyckte var kul på ett och samma ställe och kreativiteten fanns där på så många olika sätt. Där kopplas man ihop med en massa andra subkulturer, såsom musik och grafitti till exempel.  

Annars har jag haft en väldigt vanlig uppväxt där jag började spela fotboll tidigt och gjorde de vanliga grejerna. Men allt föll på plats när jag träffade folk som åkte skateboard. Vilken energi och bekantskap det fanns där! 

Konstverket "Eyes and stuff" från 2021

Vilka projekt jobbar du på just nu?

Jag har precis varit med och tagit fram en klädkollektion som släpptes under mars månad. Det var första gången som jag gjorde mönster som användes på det sättet och det tyckte jag var väldigt intressant. Att tänka min konst som mönster är något jag verkligen börjat intressera mig för. Det har jag gjort i omgångar, men när jag såg hur kollektionen blev har jag börjat fundera ganska mycket mer på mönster.

Annars sitter jag och funderar på olika samarbeten jag vill göra framöver. Sen har jag även börjat måla igen efter en längre paus. Vanligtvis jobbar jag nästan bara med kollage. Det är något jag alltid varit intresserad av... balansen mellan former o ting som tar plats. Tekniken passar mig för att den är så direkt. Jag har haft väldigt svårt med att skapa konst som tar lång tid då jag inte har tålamodet för det. 

Kan du inte berätta lite mer om klädkollektionen?

I slutet av 2019 blev jag kontaktad av klädmärket Lazy Oaf om att samarbeta med dem till tryck för en kollektion som heter Thrash and Treasure. Jag producerade prints åt dem som sedan blev mönster på delar av kollektionen. Det skulle vara lite kring artifakter, ruiner, arkeologiska fynd, urnor, abstrakta former mm. Så det passade bra in på min bildvärld och var superkul att jobba med dem o att sen se mina mönster på deras kläder var häftigt. Kul också i samarbetet var att en annan illustratör/konstnär medverkade i samma kollektion, Marcus Oakley, vars konst jag beundrat och inspirerats av i många år.

Kollage på g i Tomtyves ateljé

Hur går processen till när du skapar?

Min process börjar i en skissbok, och skissböcker är något jag haft så länge jag kan minnas. Det började som dagböcker men med tiden blev det mer visuellt. Det är en otroligt viktig del som jag tycker om. Samlandet och att kunna bläddra tillbaka och se mina ideer.

Ofta börjar ett verk med en ide om en serie av någonting. Då ritar jag upp rutor som har det formatet jag tänker mig, och sen går jag tillbaka till skissboken där jag klipper ut och samlar in olika former. Då har jag ett form-bibliotek och kan känna av vilken form jag vill börja med. Sen ritar jag i rutorna det som sedan ska bli målningarna. Inget är hugget i sten där och då, men då har jag det när jag är i ateljén och när jag är i ateljen så vill jag börja direkt. 

I mitt sätt att jobba med former så är en stor del av arbetet att känna av när balansen mellan färg och form är helt rätt. När man fått till rätt proportioner och står framför verket så är det en speciell känsla när de grejerna sitter. Då kan man se ett sammanhang, man kan se att det föreställer grejer. 

Favoritkonstnär igår, idag och imorgon? 

Igår: Ruohan Wang
Idag: Ekta
Imorgon: Atelier Pica Pica
Varje dag: Philip Guston

Mönster från 2020

Vilken är din favoritlåt? 

Ända sen jag hörde Oasis för första gången har jag alltid sagt att de är världens bästa band, men jag säger nog bara det utifrån gamla principer. Så jag får säga Easy easy med King Krule, Trevligt väder med Jonas Lundqvist, Min bästa vän med Hanna Järver, eller Hurt me med Sibille Attar

Vilka är de tre coolaste egenskaperna man kan ha? 

Jag tycker det är otroligt häftigt när man får känslan av att bli lyssnad på. Någon som verkligen tar in det man säger, och lyssnar och funderar på det. Sen tycker jag det är sjukt coolt med folk som är väldigt duktiga i naturen, lite överlevare sådära. Sen kan jag också tycka folk som utstrålar en självklarhet är fascinerande, något jag själv ofta strävar efter. Jag är ganska velig själv nämligen.

När skrattade du senast?

Under den här intervjun skrattade jag ju senast! Men före det så skrattade jag tidigare idag åt min yngsta dotter. Hon är snart tre år och det är en sjukt rolig ålder. Det är roligt att titta på när de lär sig saker och allt som hon fastnar vid. Jag har väldigt nära till skratt, det är en räddning och en bra egenskap som jag själv tycker att jag har.

Konstverket "Lite eld och lite rök" från 2020

Om en film gjordes om dig, vilken genre skulle det vara och vem skulle spela dig

Jag är egentligen ganska dålig på att kolla längre saker på TV. Jag ser ju inte på drama eller skräck, och det är ju ganska skönt att inte se sin egna film som en skräckfilm. Men filmen om mig skulle nog vara en Wes Anderson film. Så vill jag att den ska kännas. Inte lika snygg i deras uttryck, men sättet dom är på liksom.

Skulle du vilja åka till rymden? I så fall varför? 

Jag är inte superpeppad på att åka till rymden faktiskt. Jag tycker om att ha rymden som något abstrakt som man kan fundera på. En snabb tur och retur högt upp i atmosfären är jag med på, men jag vill inte vara där och få reda på för mycket för då skulle det tappa charmen att titta upp mot stjärnorna.

Jag är inte den här personen som lever för att resa överlag, jag tycker om att ha massa platser outforskade, då kan man fundera på dem själv lite fritt i tanken. Jag har aldrig varit i USA till exempel och har ingen lust att åka dit, men jag tycker om New York som plats ändå. 

Se mer av Tomtyves konst och klicka hem något av hans verk här.