thumbnail image
OH MY GOUACHE

Vi träffar konstnären som målar chokladpappret du precis kastade i papperskorgen eller personen som som susade förbi dig på sin trimmade Honda MT5a. Det gör hon bättre än någon annan.

3 min read

Lisa Vaccino är uppvuxen i Hässleholm i norra Skåne men en framtidsplan att utbilda sig på Beckmans Designhögskola tog henne till Stockholm och sedermera till en välmeriterad kreatör och art director. För ett par år sedan fann hon kärleken, eller rättare sagt, hennes andra, i gouachen. Den fick Lisa att gå ner i tid på jobbet och lägga lunchpengar på penslar i stället.

Lisa Vaccino som självporträtt.

För oss som inte vet, vad är gouache?

Gouache är en konstform. Inom konsten finns det många olika stilar och varianter, bland annat beroende på vad man använder för teknik och material. Gouache är en av dem och kan också kallas för täckfärg. Det som ofta kännetecknar gouache är att det är en täckande vattenfärg som kan bearbetas efter det att färgen torkat. Det som skiljer den från akvareller eller vattenfärg är hur fint eller grovt pigmentet är.

Vi tycker det är jätte kul att du tar dig tid att ställa ut på Urban Deli, vad kommer du att visa där?

Jag kommer att visa mina senaste målningar helt enkelt. De följer egentligen ingen röd tråd mer än att det är motiv som jag fått känsla för just nu. Som vanligt är det vardagen som regerar med en hint av nostalgi och småstad.

Vad fick dig att börja måla?

Jag tecknade och målade mycket som barn. Det som fick mig att ta upp penslarna som vuxen var saknaden av att göra det som egentligen är jag. När jag fick barn blev det ännu mer påtagligt och jag ville testa på nytt. Ni vet, känslan av att tiden flyger iväg. Det är ju sant, tiden går för fort för att blunda för saker man älskar. Det är bara att köra.

Har du några konstnär som påverkat eller inspirerat dig i ditt måleri?

Oj det är många. En tidig inspiration för mig var Ragnar Persson. Annars är Lars Tunbjörk, Martin Parr och Märta Thisners foton fantastiska. Över huvud taget inspireras jag mycket av fotografi och spenderar många timmar med att scrolla på Instagram. Annars är mina husgudar René Magritte och Marie-Louise Ekman.

En trimmad Honda MT5a.

Köper du själv konst? Någon favorit hemma?

Hade jag haft pengar så hade jag köpt mig en målning av Sara-Vide Ericson. Men hemma på väggen finns det många verk med skymnings- och kvällsmotiv, och då av alla möjliga konstnärer.

Slutligen, hur skulle du okonstlat beskriva ditt konstnärskap?

Jag målar sånt som du ser varje dag, men som du kanske inte alltid lägger märket till. Som chokladpappret du precis kastade i papperskorgen eller personen som susade förbi dig på sin trimmade Honda MT5a. Saker som du kanske inte tänker dig som fina vill jag måla fint.

Lisa är akutell med en utställning på Urban Deli på Nytorget. Utställningen öppnar den 11 februari och pågår till slutet på april. En förhandstitt på utställningen här.

Mer om Lisa och hennes konst här.

Eller varför inte en plastkasse från Lidl?