thumbnail image
GRETAS KONSTNÄRER

Världen närmar sig en klimatkatastrof. Samtidigt som Greta Thunberg och Leonardo DiCaprio påminner oss om det, kan konsten hjälpa oss att känna katastrofen i våra kroppar. Så lyder budskapet från de demonstrerande konstnärerna Lars Arrhenius och Mats Bigert på Taverna Brillos nya samtalsserie om konst.

2 min read

Klockan 8 på Taverna Brillo. Det första av flera kommande månatliga samtal om konst inleds på ämnet konst kopplat till klimatförändringarna. 

De sedan länge etablerade konstnärerna Mats Bigert och Lars Arrhenius är två av initiativtagarna till Artists For Future i Stockholm. En rörelse med konstnärer som visar sitt stöd för Greta Thunbergs klimatrörelse Fridays For Future. 

Mats Bigert till vänster och Lars Arrhenius till höger. Foto Jörgen Brennicke/Brillo Vox

Genom att demonstrera utanför Sagerska palatset med banderollen ”Artists For Future”, i sann Greta-stil varje fredag har konstnärerna blivit uppmuntrade att fortsätta demonstrationerna till och med av statsminister Stefan Löfven som ju bor i Sagerska palatset. Från en första liten grupp om 7 personer, för 17 veckor sedan har Artist For Future i Stockholm nu vuxit till 882 medlemmar. 

Medan aktivismen är här och nu, opererar konsten enligt konstnärerna på det mer långsiktiga planet. 

- Konst och kultur berättar en historia som känns i magen, säger Lars och exemplifierar med den svenska sci fi-filmen Aniara som han tycker är ett riktigt bra exempel.

Mats fyller på med att det är väldigt lätt att distansera sig från händelser i världen och tycker att det är svårt att ta in även händelser som sker i hans direkta närområde, såsom de explosioner som har skett i huvudstaden de senaste veckorna. 

Samtidigt poängterar Mats att det blir allt svårare att skapa konst som tacklar frågorna kring klimatet på nya sätt, men att det är viktigt att försöka. 

- Jag går upp varje morgon för att försöka belysa klimatfrågan från nya oväntade håll, fortsätter Mats som hoppas att allt som görs för att lyfta klimatfrågan gör att fler engagerar sig. 

Demonstrationerna med Artists For Future pågår mellan klockan 11 och 14 på fredagar utanför Sagerska palatset. Du kan även följa deras rörelse i gruppen #artistsforfuture på Facebook. 

Vi lämnar Taverna Brillo efter en timmes uppfriskande start på morgonen och en inspirerande dos av att själva vilja göra mer för vår planets framtid.

Mer information om Taverna Brillos samtalsserie om konst hittar du här