thumbnail image
BELLA RUNE: DEN ELASTISKA KONSTNÄREN

Informationstäthet i textilier och människan som ett tomtebloss. Följ med till den värld konstnären och professorn Bella Rune målar upp på Taverna Brillo.

3 min read

Trots tidig morgon på Taverna Brillo, i deras samtalsserie med konstnärer, pratar Bella Rune i ett rasande tempo om hennes olika konstnärliga projekt.

Artworks Niklas Gilmark hinner fånga henne för några frågor innan hon är tvungen att rusa iväg till sin arbetsplats på Konstfack för att i sin roll som professor gallra fram åtta personer av omkring 60 ansökningar från hela världen som blir antagna till masterprogrammet i konsthantverk.

Bella började sin konstnärliga utbildning på Beckmans som hon efter något år bytte mot Chelsea College of Arts i London, därför att det var en bredare utbildning som passade hennes syn på sig själv som en ”elastisk” konstnär bättre och förklarar det med att hon uppskattar att röra sig mellan olika typer av konstnärliga uttryck och att placera konsten i olika typer av miljöer.

Till exempel har hon skapat konst inom augmented reality till direktionsrummet på Handelshögskolan i Stockholm, samarbetat med electropopbandet The Knife och haft en konstutställning i Stadsskogen i Uppsala.

Textil konst är däremot något som har återkommit i Bellas konstnärskap.

- Textilier är spännande därför att de innehåller mycket information. De kommunicerar sociala koder och klass och talar till oss även om vi inte har så mycket kunskap om dem. Till och med nudister pratar om textilier.

Bella Rune. Foto: Brillo Vox/Jörgen Brennicke

Intresset för konst började med en svart Newfoundland-hund som bodde i ett grannhus där hon växte upp. Eller rättare sagt med hundens husse.

- Ägaren var arkitekt och en väldigt bra pedagog. Han visade mig konst och arkitektur och det var något som klickade hos mig.

Hennes syn på sig själv som en ”elastisk” konstnär avspeglas också i hur hon uttrycker att det mesta hon intresserar sig för i livet också vävs samman med hennes konstnärskap.

- Jag älskar naturvetenskap, historia och arkitektur och i konsten kan allt mötas. Humor och allvar. Olika typer av njutningar.

Som professor på Konstfack är historia något som blir extra närvarande och som hon tycker är ”vansinnigt viktigt”.

- Vi människor är som tomtebloss i mänsklighetens historia. Jag kan ta del av allt som har hänt samtidigt som jag kan tänka på vad som kan komma att hända och hur jag själv vill agera i världen.

I hennes nästa utställning möts historien och nutiden. Bella tolkar det traditionella skapandet som skulptören Carl Eldh använde sig av med digital teknik.

- Där kommer jag prata om skulpturer som aktiviteter. Där processerna blir en del av verket.

Vad det innebär hinner Bella tyvärr inte utveckla då hon måste skynda vidare till att välja ut de enstaka personer som har en framtid på masterprogrammet i konsthantverk på Konstfack nästa höst.

För dig som vill ta del av en eventuell förklaring eller bara uppleva hennes kommande utställning Suspended Animations så kommer den att visas i Carl Eldhs ateljémuseum i Bellevueparken i Stockholm från och med den 14 maj till och med den 27 september.