Med stöd av Kulturrådet kommer Arvika konsthall i ett par veckor att visa verk utomhus på Storgatan 22 av olika konstnärer. Varje konstnär får en vecka vardera.
Detta projekt görs för att kunna tillhandahålla arvikaborna någon form av konstupplevelser under denna dystra tid när vi behöver hålla stängt för besök inomhus.
SLAVA MOGUTIN
"SLAP PEACE"
5 MARS DIGITALT
Född i Sibirien, Slava Mogutin är en New York-baserad rysk-amerikansk multimedia konstnär och författare som lever i exil från Ryssland på grund av sitt uttalade queera skrivande och aktivism.
En tredje generationens författare och självlärd journalist och fotograf, och blev den första ryss att få politisk asyl USA pga homofobisk förföljelse.
Baserad på hans av hans tvåkulturella dissident och flyktingupplevelse undersöker Mogutins arbete föreställningarna om förskjutning och identitet, stolthet och skam, hängivenhet och missnöje, kärlek och hat.
Mogutin är författare till sju böcker på ryska, samt tre monografier av fotografi, Lost Boys, NYC Go-Go och Bros & Brosephines, och två illustrerade diktsamlingar, Food Chain och Pictures & Words.
Han är vinnaren av Andrei Bely-priset för poesi och Tom of Finland Foundation Award för konstnärlig prestation
Verket Slap Peace skapades 2010 och har tagit inspiration från LIGHT-DARK av Marina Abramovic och Ulay.
Videoverket kan visas med stöd av Kulturrådet.
För mer information kan ni besöka:
slavamogutin.com
vimeo.com/slavamogutin
instagram.com/slavamogutin
amazon.com/author/slavamogutin
facebook.com/slava-mogutin-photography
ROXY FARHAT
"REAL EYES REALIZE REAL LIES"
26 JAN - 3 FEB
Roxy Farhat (f. 1984 i Tehran) arbetar som konstnär och filmskapare. I verk som rör sig mellan dokumentär, videokonst och performance utforskar hon teman kopplade till antirasism, intersektionell feminism och deltagande. Hon är utbildad vid Konstfack och UCLA i Los Angeles, USA. Just nu arbetar hon på en långfilm, “La Société du Spectacle”, tillsammans med dokumentärfilmaren Göran Hugo Olsson.
För Arvika presenterar Farhat verket "Real Eyes Realize Real Eyes". Överallt i det offentliga rummet ser vi bilder på människor, bilder som vill påverka oss till att köpa saker och tjänster. Kommersialiseringen genomsyrar allt, gränsen mellan reklam och våra egna bilder och uppfattningar av oss själva blir allt mer otydlig. Real Eyes Realize Real Lies består av klipp med människor från bildbanken Shutterstock men i videon är alla produkter borta. Gesterna blir tomma, eller snarare får de en annan laddning och innebörd när de skalats från innehåll. De kommersiella bilderna förväntas bli tittade på och vi förväntas känna oss sedda. Vad ser du, och vem ser dig?
TORA WALLANDER
"I'M THINKING ABOUT THIS WHOLE WORLD; CLOUDS BELOW, SPACE ABOVE"
15 JAN - 22 JAN
Wallander (f. 1991) arbetar med video och installation där hon utforskar människans relation till naturen. Hennes verk tar avstamp i verkliga händelser och fenomen och balanserar ofta på gränsen mellan verklighet och fiktion. Tora Wallander utexaminerades från Kungl. Konsthögskolan 2020.
"I’m thinking about this whole world; clouds below, space above" lånar naturfilmens format när den utforskar de skapelsemyter och undergångsberättelser som formar vår tid. Berättelser om livets, jordens och universums uppkomst och död har under hela mänsklighetens historia skapats som försök att förstå världen, ofta som teorier att bevisas eller motbevisas. Men istället för att bedöma dessa berättelser baserat på om de är sanna eller inte, så ville jag undersöka vad konsekvenserna av dessa berättelser blir när vi förstår dem just som berättelser. Berättelser formar våra tankar, vilket i sin tur formar vårt beteende – vilket formar världen.
Kamera: Tora Wallander
Voice-over: Donna Bayliss
Utdrag från Dvořák – Symphony no. 9 i E minor, ‘From the New World’ Op. 95, av Symphony Orchestra, använd under CC BY-SA 3.0
Utdrag från Dvořák – i Nature’s Realm, Op. 91, av European Archive, använd under CC BY 3.0
Utdrag från Genesis (King James version) uppläst av besättningen på Apollo 8
Utdrag från Rigveda 10.129 (Abridged, Tr: Kramer / Christian)
PETER ÖSTLUND
ADDYOURSELF #3
6 JAN - 14 JAN
Peter Östlund (f. 1951) är utbildad filmfotograf och regissör sedan 1981. Videokonstnär, allt mer uttalat under det senaste decenniet.
”För några år sedan fick jag ett uppdrag om att göra en film för Abisko nationalpark där det krävdes flygbilder. Motvilligt skaffade jag en drönare. Efter avslutat uppdrag insåg jag plötsligt att jag inte behövde flyga högt och snabbt. Jag gjorde motsatsen, flög lågt, sakta och nära. Plötsligt var det som om jag upptäckt en hemlighet, min fotografiska blick fick vingar och jag blev som besatt av detta nya verktyg. Allt jag såg fick ytterligare en dimension. Bilden av tillvaron fick en existentiell lyskraft jag inser att jag sökt under alla år.
Add Yourself #3 är det tredje fristående projektet i denna min nya värld.
Mina sekvenser har använts till en Netflix-produktion som sedermera blev nominerad till en Oscar. De kommer även att ingå i en kommande HBO-serie.”
GUDMUNDUR HELGI ARNARSON
IS THAT ALL THERE IS?
29 DEC - 5 JAN
Guðmundur Helgi Arnarson (f.1993) är en konstnär från Island som bor och arbetar i Oslo, Norge.
Han är nyutbildad vid Kunsthøgskolen i Oslo i media och materialbaserad konst (2020), han deltog i ett utbytesprogram vid Eesti Kunstiakadeemia i Tallinn (2019) och studerade konst vid Kunstskolen i Bergen (2017) och är medlem av Performance Art Oslo (2020). Han arbetar med performance och metallkonsthantverk med fokus på skev manlig tematik.
”Detta verk kom till stånd efter en lång period av depression, för lite dans och för mycket ofokuserat tänkande.
Det är en sammanställning av kroppsfixerad skev dejtingkultur, Dan Savages ord om sällskapsdans och danskursen jag tog som barn , festishscenen i Oslo och sången av Peggy Lee som spelas i mitt huvud varje dag. Verket är skapat med hjälp av Jens Martin Hartvedt Arvesen, Elisa Halvarsen Castillo och Donatas Grinius.”