Brev Hemifrån- Internationell konstutställning i samarbete med The Swedish American Museum i Chicago
Utställningarna har sin grund i de brev som Johanna Ericksson skickade till sin son, Emil Olsson, som utvandrade till USA i början av 1900-talet. Breven berättar om svåra umbäranden, där fattigdom och svält är en stor del av vardagen, men också om universella tankar kring sorg, kärlek och saknaden efter en närstående man aldrig kommer att se igen. Livsöden som i stort sett alla samhällen har tagit sig igenom under olika perioder, och som vi idag kan se andra grupper genomlida i form av nyanlända till Sverige. Vår berättelse är även deras.
Hösten 2020 visas den första delen av detta projekt i Arvika, med konstnärerna Almansory och Boukhari. Nu 2024 deltar, förutom dem tidigare medverkande konstnärerna, även Luis A Sahagun och Aram Han Sifuente.
Home | Areej Almansory Nisrine Boukhari | artist-theorist | Wanderism Luis A. Sahagun (luissahagun.com) Aram Han Sifuentes
Utställningen kommer presentera en stark berättelse om den svenska diasporan, nyanländas situation idag med fortsatta internationella band och kulturella utbyten.
Samarbetet har tilldelats medel för att kunna genomföra utställningen i båda länderna av MacArthur Foundation’s International Connections Fund.
The Swedish American Museum har funnits i över 40 år i hjärtat av området Andersonville i Chicago, USA, ett område som bebotts till större delen av emigrerade svenskar. Andersonville kallas ofta för ”Little Sweden” och har det mest utbredda svenska kulturarvet i hela USA sedan 1800-talet. Turister som besöker denna del av staden kan ta del av svensk matkultur, besöka museet och delta i flera traditionella svenska högtider som firas här, exempelvis Midsommar och Julmiddag.
Museet har till uppgift att uppvisa och utbilda om svensk immigration, främst till området runt Chicago, och de bedriver även ett center för släktforskning. Museets samlingar är uppbygga till största delen av donationer från efterlevande släktingar till svenskar som utvandrat.