Brev hemifrån
Internationellt utställningssamarbete med the Swedish American Museum i Chicago
OBS! Pga av covid-19 så har denna utställning omarbetats, och kommer istället att delas upp till två utställningar som hänger samman. Under perioden 3 okt till 28 nov kommer vi att visa verk av Almansory och Boukhari separat.
Alla fyra konstnärer, inkluderat de två amerikanska, kommer att visas någon gång under 2022 på Arvika konsthall.
Utställningarna kommer att ha sin grund i de brev som Johanna Ericksson skickade till sin son, Emil Olsson, som utvandrade till USA i början av 1900-talet. Breven berättar om svåra umbäranden, där fattigdom och svält är en stor del av vardagen, men också om universella tankar kring sorg, kärlek och saknaden efter en närstående man aldrig kommer att se igen. Livsöden som i stort sett alla samhällen har tagit sig igenom under olika perioder, och som vi idag kan se andra grupper genomlida i form av nyanlända till Sverige. Vår berättelse är även deras.
Samtidskonsten kommer i denna utställning möta breven genom att fyra konstnärer väljs ut, två svenska och två amerikanska. De två Arvika konsthall valt ut är Areej Almansory och Nisrine Boukhari.
Areej Almansory föddes 1977 i Irak och är utbildad vid Konstinstitutet och Konsthögskolan i Bagdad. Almansory kom att bli känd bland stora delar av svenska folket genom en kampanj för kulturkortet som Helsingborg kommun genomförde 2015. I kampanjen kan vi se Almansory bära den svenska flaggan i form av en hijab, efter ett förslag från SVT. Detta ledde till en uppsjö av hat och rasistiska påhopp, en upplevelse hon bearbetade genom att göra konstutställning av det 2019.
Almansorys konstnärskap berör frågor kring tillhörighet, diskriminering och normer, med koppling till platser och tid.
Nisrine Boukhari föddes 1980 i Syrien och studerade skulptur vid universitetet i Damaskus, och har en masterexamen i social design från Universität für Angewandte Kunst i Wien, Österrike.
Boukhari har tillika innehaft stipendium vid exempelvis MAWA i Canada och vid Nkdale i Norge. År 2015 tilldelades hon Iaspis-stipendiet i Stockholm, och hon hade sin första separatutställning i Skandinavien på Bildmuseet i Umeå samma år.
Utöver sina akademiska meriter så var Boukhari medgrundare till AllArtNow, den första självständiga konstorganisationen för samtidskonst i Damaskus sen 2005, och även medgrundare till Living Spaces som var en internationell festival för konst i Damaskus.
I Boukharis konst ser vi en fascination för psykogeografi, det vill säga teorin kring hur platser påverkar våra känslor och beteenden. Hon har sedan 2012 forskat kring temat om ”wanderism”, en idé om hur fysisk och intellektuell rörelse genereras när tankarna får vandra fritt.
Språket och kroppen har en stor betydelse för Boukharis konstnärliga arbete, där hon gärna koreograferar besökaren i sina verk för att aktivera flera sinnen.
Hösten 2020 visas den första delen av detta projekt i Arvika, med konstnärerna Almansory och Boukhari, och under 2022 fortsättningen med alla fyra konstnärer, och kommer att presentera en stark berättelse om den svenska diasporan, nyanländas situation idag med fortsatta internationella band och kulturella utbyten.
Samarbetet har tilldelats medel för att kunna genomföra utställningen i båda länderna av MacArthur Foundation’s International Connections Fund.
The Swedish American Museum har funnits i över 40 år i hjärtat av området Andersonville i Chicago, USA, ett område som bebotts till större delen av emigrerade svenskar. Andersonville kallas ofta för ”Little Sweden” och har det mest utbredda svenska kulturarvet i hela USA sedan 1800-talet. Turister som besöker denna del av staden kan ta del av svensk matkultur, besöka museet och delta i flera traditionella svenska högtider som firas här, exempelvis Midsommar och Julmiddag.
Museet har till uppgift att uppvisa och utbilda om svensk immigration, främst till området runt Chicago, och de bedriver även ett center för släktforskning.
Museets samlingar är uppbygga till största delen av donationer från efterlevande släktingar till svenskar som utvandrat.
Utställningen öppnar 3 oktober 2020 i Arvika och pågår fram till 28 november, och den arrangeras med stöd av Sveriges Konstföreningar.