Marabouparken presenterar under sommaren 2020 en stor retrospektiv utställning med arbeten av Wanja Djanaieff – en av Sveriges mest inflytelserika textilformgivare. Djanaieff har varit designchef vid bland annat NK Designgrupp och Strömma Sweden. Hennes arbete blev känt för en bred publik när hon designade kläder åt den svenska OS-truppen i München 1972. Hon har även varit verksam som scenograf, kostymdesigner, professor och projektledare.
I utställningen på Marabouparken visas skisser, kläder och de ikoniska mönster som har kommit att bli stilbildande för en hel era. Utöver sin designgärning har Djanaieff engagerat sig för en hållbar utveckling inom textilindustrin, särskilt för linet som material och utveckling av produkter av lin. En viktig del av hennes verksamhet har varit att lyfta textilhantverket, kollektivt skapande och att inspirera kvinnogrupper att samlas kring hantverk och hemslöjd. I samband med utställningen kommer Linodlarföreningen Fransåker att hålla workshops om odling och bearbetning av lin.
Med utgångspunkt i ett specifikt konstnärskap ger utställningen inblick i vad som hände på den svenska modescenen under 1960- och det tidiga 1970-talet, hur klädmodet förändrades, hur handeln tog kommandot i designutvecklingen och formgivare skolades om till företagare. Förnyelsen av hemslöjden, kulturarvets betydelse för modern design och hur erfarenheter från ett område kan befrukta andra sammanhang berörs också. Grupper och föreningar erbjuds paketlösningar med guidade visningar, lunch och fika i parkrestaurangen. Under utställningsperioden arrangeras omfattande programverksamhet, i samarbete med bland annat Hemslöjden.