Sundbybergs köksbryggeri startade i ett litet lägenhetskök 2008. Sedan dess har vi flyttat till en gammal kyrka i centrala Sundbyberg. Kyrkan byggdes 1904, avkristnades 2005 och stod sedan tom till 2013 då vi byggde om den till bryggeri. Kyrksalen har en takhöjd på 13 meter, och från baren på den gamla läktaren har man utsikt över hela produktionen.
2008 började Thomas och Peter brygga öl i Thomas kök. Utrustningen bestod då av två kastruller och några jäskar. Första brygden blev tillräckligt bra för att det skulle bli en andra och tredje.
I början av 2009 fick duon sällskap av Per, och nu började en tid av frenetiskt bryggande. Ny utrustning införskaffades ganska snart, en 20 liters kastrull ersatte de tidigare på 8 liter. Snart spreds dofterna av humle och malt ofta i det lilla köket.
Nu hade även planerna på att starta ett riktigt bryggeri på allvar etsats fast i trions medvetande. Det blev fler och fler brygder, den ena galnare än den andra. Ingefära, passionsfrukt, fläder, spenat, rödbetor och granskott är bara några av de ingredienser som snart gav smak på ölen. Det bryggdes kaffestout, rökporter, och ale i en stadig takt.
Ingefära, passionsfrukt, fläder, spenat, rödbetor och granskott är bara några av de ingredienser som givit smak åt ölen.
I mitten av 2010 så köpte trion ett prototypbryggverk på ca 100 liter och en ordentlig kylare. Planerna för att brygga på heltid och drömmarna om ett eget bryggeri blev allt tydligare.
Så under hösten/vintern 2010 började arbetet med att starta aktiebolaget Sundbybergs Köksbryggeri. I januari 2011 blev äntligen Sundbybergs Köksbryggeri AB registrerat hos bolagsverket. Dock saknades lokal, större utrustning och kapital, så bolaget förblev vilande under 2011. Bryggarna var dock inte utan jobb. Det bryggdes som aldrig förr. Under våren ställde de upp i SM i hembryggd öl med en kaffestout som dom döpte till ”Lasse i gatan” efter den svenska piraten Lars Gathenhielm. Det blev en silvermedalj i kategorin specialöl. En nyemission drogs också igång under försommaren för att få in kapital till aktiebolaget. Under hösten blev det en silver medalj till på höst-ölträffen, denna gång med Norrmansö rökporter. Malten till denna bryggd röktes av Thomas och Peter på Norrmansö.
Så togs kontakten med Sundbybergs näringslivsrepresentant Folke Häggblom. Trion hade då planer på ett 500 liters bryggverk i någon källare men det var svårt att hitta en passande lokal. Folke kom med en idé. Det finns en gammal kyrka som står tom, skulle den funka?
Efter ett besök i kyrkan så var känslorna väldigt blandade. Det var en fantastisk byggnad helt klart, men renoverings behovet var stort och akut. Efter några inledande samtal med Förvaltaren, det kommunala bostadsbolaget som äger fastigheten, lades planerna för ett eventuellt kontrakt.
Det skulle dock dröja till 2013 innan kontraktet skrevs. Bland annat krävdes en ändring i stadsplaneringen och det tog ett år. Under den tiden jobbade trion med att hitta ett lämpligt bryggverk. Planerna på 500 liter skrotades och ett 1500 liters bryggverk från Slovakien seglade upp som ett bra alternativ. Ny el behövdes i fastigheten och arbetet påbörjades med alla ansökningar. Per och Thomas besökte Europas största bryggerimässa i Nymberg, för att skapa kontakter med framtida leveranspartners av bland annat malt och utrustning.
Planerna på 500 liter skrotades och ett 1500 liters bryggverk köptes in från Slovakien.
Så efter att kontrakt skrivits för att hyra kyrkan började den mycket efterlängtade renoveringen. Golv revs och nya gjöts, golvbrunnar sattes in, läktarnas tidigare trappor planades ut, två större ytor blev till ett lager samt krossrum för malten. En ny port installerades för att ta emot och skicka varor. Trappor och väggar fick ny välbehövlig färg. Taket tätades, köket renoverades, och brandskydd och larm moderniserades. Det jobbades på alla fronter. Peter hade vid det här laget jobbat heltid med projektet ca ett och ett halvt år och nu lagt en stadig grund för bryggeriet tillsammans med Thomas och Per.
Per och Thomas for återigen utomlands, men denna gång inte för att inhämta kunskap utan för att hämta hem det mycket efterlängtade bryggverket. Intsallationerna tog sin tid, men blev till slut färdiga. Produktionen startade på allvar 2014, och redan i januari såldes de första ölen på en lokal pub.
Vårt mål är att i västerort, och så småningom även andra delar av Sverige, ska man lätt kunna dricka en god, lokalt producerad öl från oss. Restprodukten vid tillverkningen av öl blir drav, ett utmärkt foder för kor, detta har vi tagit fasta på och kör vårt drav till Björn och Susan på stora Lundby gård i Vallentuna. I våra lokaler kommer vi dessutom att inrymma ett konstmuseum, och ambitionen är att detta i kombination med vår framtida pub ska berika livet för människor i Sundbyberg.
Framöver kommer det att bryggas ett flertal olika öltyper, bland annat kommer vi att lansera vår populära kaffestout för allmänheten. Pubkvällar och andra event ligger på planeringsbordet. Resten är som man säger, början på en fantastisk historia.