thumbnail image
WONKY OCH STRIKT, GLASKONST I GRÄNSLANDET

En vanlig torsdag träffar vi en högst ovanlig person som skapar färgstarka glaskonstverk i gränslandet mellan wonky och strikt. Saga Sandström som har vuxit upp på Södermalm och studerar på Konstfack drömmer om en egen hytta på landet och ser fram emot att ställa ut sina pågående verk om sexuellt våld.

3 min read

Sand, kalk, dolomit och natriumkarbonat som härdas i tre olika ugnar med hjälp av ett metallrör och en hel del skicklighet. Slutresultatet - ett glasobjekt. 

Glas in the making.

En som kan mycket om processen att göra glas är konstnären Saga Sandström som blåser sina objekt själv, ofta i form av vaser och urnor. Saga går fortfarande på Konstfack (Kandidatprogrammet i keramik och glas) men har redan hunnit upprätta sin egen webshop, blivit antagen till Liljevalchs vårsalong 2022 och gjort ett samarbete med modemärket Hope. När hon inte har lektioner är hon oftast i hyttan och blåser glas och drömmer om livet efter examen.  

-  Då vill jag först och främst hitta en ateljé att jobba i men långsiktigt vill jag ha en egen glashytta. Om jag får drömma helt fritt så vill jag flytta ut till landet och ha ett separat hus med egen hytta.

Saga i glashyttan.

När jag ser Sagas konst tänker jag på femininitet med en touch av groteskhet och kropp. Jag undrar hur hon själv ser på sin konst. Vad inspirerar henne?

-  Min konst är färgstark, normbrytande, wonky och lite vulgär. Jag formulerar mig mycket via min konst så det blir också ett sätt att beskriva vem jag är. 

Saga berättar att hennes konst präglas av diskrepansen mellan att tilltalas av det stereotypiskt feminina och att inte vilja bete sig enligt normen. Som barn älskade Saga att leka med dockgrejer och saker som sågs som stereotypt flickiga. Samtidigt blev hon placerad i facket pojkflicka utifrån att hon ansågs högljudd och bråkig i skolan. I konstverket "Untitled" är den rosa kroppen en symbol för det stereotypa och hur “det bör vara”, medan rosorna och armarna står för det spontana och det oförutsägbara. 

Verk från "Personality" serien.

-  Verket handlar om mig på nåt sätt. Min syn på mig själv och hur jag vill vara, att jag som kvinna inte alltid passar in det kvinnliga facket. 

Saga kommer från en familj där hon har blivi stöttat i att satsa på konsten, med en pappa som är egenföretagare. 

-  När jag har gjort något så har alltid hans spontana reaktion varit att; det där kan du tjäna pengar på. Sen så handlar konsten såklart inte om att tjäna pengar för mig, det är inte därför jag gör den, men jag vill kunna leva på det. Det handlar också om något slags kontrollbehov för mig att kunna möta kunder och företag och ha kontroll över processen och inte lämna över den till någon annan. Jag vill kunna tjäna pengar på min konst för det är det jag älskar att göra!

Saga med några av sina verk.

Några snabba med Saga. 

Något drömprojekt? 

Just nu drömmer jag om att ha en egen utställning, helst på Södermalm, för jag är därifrån. Jag håller på med ett projekt som handlar om sexuellt våld mot kvinnor som jag ser fram emot att göra klart, ställa ut och få reaktioner på.

Har du någon drömkund?

Absolut, men det är svårt för det finns så många. Men en person som vore fett om den haft min konst vore Mia Skäringer. Tycker hon är asball!

Konstnärer som inspirerar?

Stina Wollter och Ulrika Hydman Vallien

Bilder tagna från Saga Sandströms instagram @sandstroms_art med tillstånd av Saga Sandström.