thumbnail image
TA EN KONSTRUNDA PÅ KROGEN I HELGEN

Strunta i gallerierna och konstmuseerna den här helgen. Det finns ju gott om konst på andra ställen också. Krogen till exempel.

3 min read

Lär dig mer om verken som hänger på de klassiska Stockholmskrogarna! Artworks tipsar om gömda konst pärlor på en annorlunda, mer restaurangorienterad konstrunda.

Foto: Stureplansguiden

Taverna brillo

På väggen längs med långsidan har Sveriges motsvarighet till Banksy, NUG, målat ett 50 meter långt konstverk. Inne i restaurangdelen hänger målningar av Håkan Rehnberg, Denise Grunstein, skulpturer av Oskar Krisar och Dan Wolgers samt målningar av äldre konstnärer som Sven X:et Erixson. 

Adress: Humlegårdsgatan 19

Öppettider: varierar men vanligtvis 07.00 till 02.00

Orange monumentalmålning av Emanuel Röhss på Hillenberg. Foto: Pressbild

Hillenberg

Till skillnad från flera av Stureplansgruppens krogar där det är klackarna i taket är restaurang Hillenberg den präktiga storasystern. Den svenske konstnären Emanuel Röhss, baserad i Los Angeles, har stått för färgklickarna: en multikolorerad heltäckningsmatta och en orange ­monumentalmålning som täcker fondväggen långt där borta i lokalens inre.

Adress: Humlegårdsgatan 14

Öppet: varierar men vanligtvis 11.15 till 01.00

Riche

På fredagar kommer du springa på kostymnissar och mediapersonligheter. Tidiga förmiddagar är däremot en gyllene tid att njuta av konsten här. Menyerna av Jockum Nordström och de glaserade toalettstolarna av Roger Andersson är svåra att missa. Desto färre uppmärksammar fönsterutsmyckningarna av Gunilla Klingberg, öltapparna i Lilla Baren av Sara Söderberg, väggmattan av Märta Måås-Fjetterström eller affischen mellan Lilla Baren och köksavdelningen av Jonas Nobel. 

Adress: Birger Jarlsgatan 4

Öppet: varierar men vanligtvis 07.30 till 02.00

KB - Konstnärsbaren

Ta en paus från all samtidskonst och glid över på andra sidan Birger Jarlsgatan till Konstnärsbaren för en fika. Restaurangen som invigdes redan 1891 huserar på bottenvåningen av Konstnärshuset medan övervåningen sedan länge varit ett tillhåll för stamgäster. Här finns en enorm väggmålning som kom till en blöt natt då Stockholms konstnärselit efter ett sammanträde åt gott, drack grogg och målade. På plats fanns bland andra Isaac Grünewald, Robert Högfeldt och John Jon-And.

Adress: Smålandsgatan 7

Öppet: varierar men vanligtvis 11.30 till sent

Sturehof

Stureplans kanske mest anrika restaurang Sturehof öppnade upp dörrarna för första gången 1897 och har sedan dess bytt skepnad ett antal gånger. Sedan 2007 har även konstnärerna Ulf Kihlander och Marti Wickström varit ansvariga för konsten på Sturehof. Duon som går under namnet Kiwi har gjort utställningar i matsalen, väggmålningar i galleriet och köpt in verk till restaurangens permanenta samling.

Adress: Sturegallerian 42

Öppet: alla dagar 11 till 02

Under bron 

Avsluta konstrundan på Söder. Vattenhålet Trädgården som ligger under Skanstullsbron i Stockholm har dragit hundratusentals besökare sedan starten 2003. Under höst- och vintertid stänger man dock igen själva trädgården och istället huserar vinterklubben Under bron, som beskrivs som Trädgårdens elaka syskon. Här arrangeras alltifrån klubbkvällar och konstutställningar.

Adress: Hammarby Slussväg 2

Öppet: fredag och lördag 22-05