thumbnail image
FORMLÖS FORM MED OLLIO

På en mötesplats mellan street- och gallerikonsten hittar man den mångsidigt begåvade konstnären Jonathan “Ollio” Josefsson. Vi tar tempen på konstnären som skapar allt från stora väggmålningar till att tufta mattor och som blivit något av en rikskändis efter SVTs succé Designhistorier.

9 min read

Hej Jonathan! Vad kul att se dig! Vad jobbar du på just nu?

Delvis så har jag en utställning i Stockholm med Artworks och Kungsleden som jag jobbar på just nu. Sen har jag en annan utställning på Nääs Konsthantverk i göteborgstrakten den 8/5 som jag jobbar på. Jag har också en utställning i Kina den 15/5. Förberedelserna där var klara i december, men det är ju ändå aktuellt nu. 

Parallellt med det jobbar jag med flera offentliga gestaltningar och färdigställer just nu två stycken där ena är i en skola i Laholm, och den andra i en skola i Eslöv. Sen så har jag två skissuppdrag också till offentliga gestaltningar som jag jobbar med men mer om det håller jag hemligt för nu.

Se mer av Ollios utställning hos Kungsleden här. 

Ollio in action i Kungsledens lokaler i Danderyd, Stockholm

Vad är din främsta inspiration som konstnär? En sak och en plats.

En sak: Jag tycker att telefonen innehåller mycket inspiration. En app som Instagram till exempel kan ge en så mycket inspiration från andra konstnärer. Det är ett fantastiskt sätt att dela bilder med varandra. 

En plats: Då väljer jag Konstepidemin i Göteborg där jag har min ateljé. Det är en fantastisk plats med 130 ateljéer med konstnärer från alla olika fält. Inte bara bild, utan musiker, keramiker, dramatiker, allt möjligt finns där. Det är en bra blandning och alla är så arbetsinriktade och får mycket gjort. Där känns det också som att man har arbetskamrater fast man annars jobbar ganska mycket själv. 

En av mattorna i utställningen.

Favoritkonstnär igår, idag och imorgon? 

Igår: En street-art konstnär eller graffitimålare som heter Aryz (@Mr_aryz). Det har varit en av mina favoritkonstnärer ganska länge som gör fantastiska väggmålningar som jag verkligen rekommenderar till alla möjliga som är intresserad av den sortens måleri.

Idag: Riot (@Riot1394). En graffitimålare som målar en blandning mellan klassisk graffiti och ett väldigt lekfullt, figurativ uttryck med mycket små detaljer som sticker ut lite från övrig graffiti tycker jag. Jag älskar det där när man bygger upp en bild med en helhet men att det finns massa smådetaljer som man kan snöa sig in på.

Imorgon: En graffitimålare från Göteborg som skriver “Keso” (@keso_rbc) och som likt mig har växt upp i Majorna och började med graffiti i tonåren. De senaste åren har han fått en jäkligt cool utveckling i sitt målande som är så sjukt roligt att se. Det har gått från stelt till väldigt lekfullt. Han bryter ner ramar och tar graffitin till en nivå där det inte finns några regler. Grymt inspirerande och kommer bara bli ännu bättre!

Kungsledens fastighet utifrån medan Ollio arbetar

Vad lär du dig just nu?

Jag jobbar väldigt mycket med datorn nu och då är det framför allt Photoshop, InDesign, Illustrator, och Adobe Premier som jag jobbar med. Jag har bland annat gjort flera böcker i InDesign, varav två är med egna verk, och sen även en graffiti tidning. Jag tycker det är spännande hur man förbereder inför tryck så att det ska bli perfekt sådär. Så det är de dataprogrammen som jag lärt mig mest av just nu.

Vilken är din favoritlåt just nu? 

Slow down av Dame

Vilket föremål skulle du aldrig kunna leva utan? 

Nej men det vore otroligt att inte kunna teckna, måla eller rita, och då är en penna väldigt grundläggande tänker jag. Jag skulle ju kunna leva utan det men det vore otroligt tråkigt. Under dödshot så skulle jag ju klara mig utan det, men väldigt viktigt tycker jag att kunna rita med en penna. Så en penna väljer jag.

Tuftad matta av Ollio

Vart går du för att tänka och reflektera?

Ateljén. Där känner jag att jag får bäst arbetsro. Jag är liksom helt själv i ateljén och kan verkligen koppla bort allt annat och fokusera. Finns inget annat som stör här. 

Vilka är de tre coolaste egenskaperna man kan ha? 

Ödmjukhet, att liksom möta alla människor med en sorts avslappnad attityd tycker jag är en av de coolaste egenskaperna. Sen tycker jag nog att positivitet är väldigt viktigt, att man i alla fall försöker se saker ur den positiva sidan. Och att vara snäll går väl lite hand i hand med ödmjukhet men det är viktigt, man ska alltid försöka vara snäll mot alla. 

Var var du för två år sedan? 

I april för två år sen var jag i princip på samma plats som idag men osäkert om jag var exakt här i ateljén. De senaste åren har jag haft några fasta punkter som jag arbetar mellan, delvis här i ateljen men sen även Konstnärernas Kollektivverkstad som ligger två kilometer härifrån. Där är jag ofta och tuftar mattor till exempel. Det är två fasta platser som jag växlar mellan. Sen är jag också ute och målar mycket när det är bra väder. Så för två år sedan är det mycket möjligt att jag stod vid en graffitivägg vid Första Långgatan och gjorde en målning.  

Konstnären in action - Kommersen 2019

Om du törs gissa, var är du om två år? 

Om jag får drömma lite så är jag på resande fot i kanske Indien och delvis upptäcker landet men också skapar och gör målningar. Jag har varit där några gånger tidigare och det är så häftigt klimat där. Om jag som svensk kommer dit och vill göra väggmålningar så tycker dom att det är fantastiskt kul. Där jag har varit finns det ganska mycket bänkar och väggar som ser ganska risiga ut som man kan liva upp med en målning. Jag har fått sån otroligt positiv respons av alla som är där och de uppskattar det på ett helt annat sätt än i Sverige. 

Jag minns att jag gjorde en målning på en gata i en liten by i Goa och då började det sprida sig att jag var där och målade och då kom det massa som frågade ifall jag ville komma till deras restaurang eller hus och måla. Det slutade med att de grundmålade en stor portal vi huvudgatan vid stranden och bjöd in mig till att måla den. Skulle gärna vilja utveckla det mer… att resa runt och bara fokusera på att göra det vore häftigt. Absolut inte i något vinstsyfte utan snarare att jag skulle göra det gratis bara för själva upplevelsen. När man reser som turist är det så svårt att komma utanför själva turistupplevelsen, men när man gör en kulturell handling, till exempel, får man en helt annant kontakt med de som bor där. 

Möjligt ännu svårare, hur ser konsten ut om 100 år? 

Shit, det tycker jag är så otroligt svårt att svara på. Det kommer att ha hänt väldigt mycket tror jag. Men samtidigt känns det som att det här hantverksmässiga är väldigt grundläggande för människor... att få göra saker med händerna. Så det tror jag kommer finnas kvar fast det kanske ser ut på ett helt annat sätt. Tekniken kommer ju förändras otroligt mycket antagligen. 100 år är en lång tid och det är sjukt svårt att förutspå, men jag tror ändå att det kommer finnas kvar folk som faktiskt målar med pensel och färg eller virkar och gör klassisk konst med händerna helt enkelt. 

Den är så speciell den där känslan man får när man gjort något med händerna. Det är en stor skillnad från att göra något i datorn eller telefonen. Det är lätt att glömma bort ibland, men det är mycket mer tillfredsställande att faktiskt fysiskt göra någonting. 

Konstverk från Valsta 2019

Om en film gjordes om dig, vilken genre skulle det vara och vem skulle spela dig? 

Det hade varit roligt om det var en skräckfilm. Hur den skulle vara vet jag inte, men lite roligt för omväxlingens skull. Då skulle jag spelas av David Dencik. 

Om du kunde åka tillbaka i tiden, vilken era skulle du besöka och varför?

Ja skulle nog inte vilja åka jättelångt bak i tiden men jag skulle vilja uppleva typ 60- 70-  80- talet fast som vuxen. Jag är född 1978 så 80 talet upplevde jag bara som barn. Tror jag skulle vilja åka till 80-talet ändå, det var en jävligt speciellt tid och vore coolt att göra om det fast i min ålder. Kanske 1982. Åka till New York. Det känns som att väldigt mycket hände då.

Nämn en sak som du skulle ha på din “bucket list” som konstnär?

Just senaste tiden har jag funderat på att jag skulle vilja göra en riktigt stor utställning, men lokalerna är ofta för små. Jag skulle vilja breda ut mig ännu mer och drömmer lite och längtar efter en dag när jag kan ställa ut i en stor lokal där jag kan ta ut svängarna. Jag har vissa verk i huvudet som inte får plats någonstans och det är ingen ide att göra dem förens utrymmet finns. 

Vad för råd har du fått som du bär med dig idag? 

För några veckor sedan satt jag med på ett zoom möte på Konstepidemin. Innan mötet började hade ordföranden lite problem med något och utbrast -"min hjärna förvånar mig ständigt". Jag kunde inte släppa det påståendet och känner att det är ett tillstånd jag gärna vill uppnå när jag skapar. Av mina egna konstverk gillar jag bäst de som jag själv inte kan förstå. Jag vill bli förundrad över hur jag har tänkt och kommit fram till just detta resultatet.