thumbnail image
KRYPSKYTTEN SOM BLEV KONSTNÄR

Sexton olika konstnärer och arkitekter har skapat verk som handlar om hur människan på olika sätt exploaterar jordens resurser, allt samlat i en grupputställning på Ekebyhovs Slott. Vi tog en pratstund med utställningens kurator Mattias Bäcklin.

4 min read

Konstnären Mattias Bäcklin är aktuell som utställare och kurator på Mälaröarnas konstförening på Ekebyhovs Slott utanför Stockholm. Tillsammans med Malin Zimm driver han sedan 2015 det mobila galleriet Zimmhall som nu gästar slottet i form av en grupputställning med titeln Ojord. Sexton olika konstnärer och arkitekter har skapat verk som handlar om hur människan på olika sätt exploaterar jordens resurser. 

Mattias är utbildad på Kungliga Konsthögskolan och Konstfack i Stockholm. Hans konst kan beskrivas som en blandning av fältbiologi, hiphop och medeltidens bildkultur. Hans arbetsprocess inleds ofta med teckning som sedan förvandlas till 3D-utskrifter och skulpturer snidade i trä. Vi träffade Mattias inför öppningen för att få höra mer om utställningen, vad han inspireras av och vilka han helst skulle vilja äta middag med.    

Hej Mattias, hur skulle du själv presentera dig?

Mattias Anders Bäcklin, 50 år gammal.

När började du med konst?

1984 började jag dansa breakdance vilket blev en inkörsport till konsten.  Innan dess hade jag som ambition att bli krypskytt eller tapetserare. 

Finns det någpt material eller så som du inte tycker om att jobba med?

Kallskänka... Skämt åsido! Som inom vilket yrke som helst måste man även som konstnär ibland ägna sig åt mindre svängiga saker som administration, deklaration och långdragna möten.

Vilka material jobbar du helst med då?

Jag jobbar mycket med blyerts, trä, lera och video. Jag gillar att prova sånt jag inte kan eller visste fanns; Asfalt, flörtkulor och Lidls klädsortiment tror jag har goda förutsättningar. 

Har du koll på hur många konstverk har du skapat?

Jag har aldrig räknat antalet men det har nog blivit en del med åren. Ett hundratal, skulle jag tro. 

Vad inspirerar dig?

Jag är en lastgammal själ som ofta återvänder till gamla hjältar som Rembrandt, Dracula och Jultomten.

Hur hittar du på namn till dina konstverk?

Det är viktigt att få till ett slags spänningsförhållande mellan titel och verk. Jag bläddrar i gula sidorna och tittar en del i instruktionsböcker eller böcker om biologi och psykologi för att få idéer. 

Hur får du andra människor att bli intresserade av din konst?

Ofta blir det genom mail och sociala medier men man ska inte underskatta äldre varianter som att skicka telegram eller flaskpost. Det är ju aldrig fel att överraska. 

Varför ska man besöka grupputställningen på Ekebyhovs slott?

Jag och Malin Zimm kuraterar tillsammans utställningen och har valt aldrig tidigare visade verk av några av Sveriges mest intressanta konstnärer och arkitekter som alla förenas kring ett aktuellt tema. Det blir dessutom en spännande kontrast mellan de väldigt traditionella rummen som nästan påminner om en jaktstuga och de utmanande och moderna verken. 

Vad kommer vi att få se i utställningen? 

Ett buteljerat ekosystem, jord från norra kyrkogården, printar från filmen Aniara, en storm trooper i skandinavisk skog, afrikanska lerkärl, en karp med en papiljott i svalget. För att sammanfatta kommer man att få se drabbande konstnärskap som trollar fram osannolika förhoppningar om framtiden.

Betongskulpturerna Exotown

Var eller hos vem skulle du allra helst se något av dina verk? 

Det hade varit kul att ha ett verk hos en samlare från Grönland hängandes i en igloo. 

Vad är du mest stolt över?  

Vissa verk är jag särskilt förtjust i men annars är det nog den samlade produktionen och den utveckling eller rörelse framåt som man kan se i min konst. 

Vad äter en konstnär till frukost? 

Spannmål och djur.

Något som folk förvånas över när de får höra om dig? 

Att jag har breakdansat med Rocksteady Crew och sett 320 fågelarter i sverige.

Kan du beskriva din konst med 3 ord? 

Gravar, barnkalas och brugd.  

Du får bjuda in 5 personer på middag. Vilka bjuder du?

Ursprungsbefolkning från olika delar av världen och någon från Flen, Veberöd och Särna för att få en bild av hur avlångt Sverige faktiskt är. Och Döderhultaren naturligtvis.

Vem ser du upp till?

Alla som lyckas segla fritt.

Skulpturen Elmus som är en 3D-utskrift.