thumbnail image
KRYDDA DITT SEXLIV MED KONST

Oavsett vilka anledningar som stoppar dig från att upptäcka konstvärlden, här är en något annorlunda udda, men sann, förklaring till hur en dust av konst kan krydda ditt sexliv.

4 min read

Är du osäker på hur du tar dina första steg in i konstvärlden? Du är inte ensam. Det kan vara skrämmande att besöka gallerier för att köpa konst. Din partner kanske inte stöttar ditt beslut att spendera pengar på dyra verk. Eller har du ännu inte utvecklat ett större konstintresse? 

Precis som musik är konst ett sätt att kommunicera. Likt när du lyssnar på en låt, tolkar du budskapet genom dina egna erfarenheter och känslor. Det kan stimulera, inspirera och uppmuntra samt öppna dörrar till fantasi och motivation. Konst kan visa vägen till delar av oss själva vi annars inte skulle upptäcka. 

Konstpromenad och chilla

Spenderar du långa timmar på kontoret som hindrar dig från kvalitetstid med din älskling? Inte konstigt, nuförtiden är det hemskt vanligt att hoppa mellan flera olika sysslor. Det kan vara svårt att få tid för de man älskar och samtidigt vara på god fot med sin chef. Och när man äntligen får den där efterlängtade timmen över så väntar tvätten. Eller att städa köket. Och ingenting får väl en att känna sig så sexig som att frosta av kylen? Studier visar på att konst minskar stress och sänker ditt kortisol. Enligt neuroforskaren Oshin Vartanian triggas de delar av vår hjärna där vi aktiverar njutning och bearbetar känslor när vi tittar på konst. Så innan du säger upp dig eller börjar gå i parterapi, kör en datenight på stadens bästa galleri eller en promenad för att uforska de offentliga verk som din plats har att erbjuda.

Måla varandra

Att leka med färg i sängen är ett kul och äventyrligt sätt att vara intima med varandra mens ni skapar ett sensuellt konstverk. New York baserade Alexander Esquerra bjuder in par till att ha sex bland färger på en målarduk. Idén är att använda kroppen som en pensel i en ny upptäcksfärd i mänsklig sexualitet. Esguerras äventyr finns att köpa online, men du behöver inte spendera $250 på ett kit för att klibba till det med din älskling. Ta med pensel och färg (se till att den är giftfri och skonsam) till sovrummet och kombinera njutningarna av att skapa och älska. Ett enkelt DIY projekt som garanterat kryddar sexlivet.

Dumpa Tinder

Är du singel, har antikroppar och redo att ge dig ut i dejtinglivet är konstscenen det perfekta stället att börja på. Det är såklart inte helt enkelt på grund av rådande omständigheter men många privata utställningslokaler håller öppet inför jul. 

Kom ihåg att du inte behöver ha pluggat konstvetenskap för att förstå eller uppskatta ett verk. Våra hjärnor är programmerade att processa miljöer och ansikten. Konst har även den fantastiska förmågan att bryta ner sociala barriärer så som ålder, bakgrund och kultur och sammankoppla två tillsynes olika karaktärer. Förutom dessa vetenskapliga fakta, finns ett kanske ännu mer tilltalande argument - den öppna baren. Använd konstverken till dina ice-breakers och det billiga vinet för att lätta upp stämningen.

Utforska din sexualitet

Det är inga nyheter att erotiken har spelat en stor roll i konsten sen urminnes tider. Från antikens hedonism och den Indiska Kama Sutran till erotiska Instagram-konstnärer - inspirationen har inget slut. Till exempel kan romerska skulpturer, oftast dramatiska och uttrycksfulla, väcka starka känslor och upphetsning. Det är ingen underdrift att erotik var en stor del av romarnas liv. De flesta statyer föreställer nakna porträtt, och flera av dom spelar på sexuella gränser och fetischer. Styva penisar och orgier - romarna och grekerna kan minst sagt fungera som en inspirationskälla till sexuell utforskning.

Konst kan vara tabu och provokativ eller uppfriskande och återupplivande. Konst kan göra dig ledsen, glad, hungrig eller kåt. Vilken känsla som än sprakar i dig, är det tydligt att konsten har ett sätt att få dig att känna. Det finns helt enkelt gott om möjligheter inför och under julledigheten att bli inspirerad. Det är dags att ta vara på dom. 

God Jul!