thumbnail image
NYHETER OCH AKTUELLA KONSTTIPS!

Hej!

Vi har precis inlett ett samarbete med konstföretaget Artworks som har utvecklat ett allt-i-ett-verktyg som är specialdesignat för konstföreningar. Med verktyget får vi en hemsida där ni kommer hitta allt som händer i föreningen och inspiration och tips på sånt som händer i konstvärlden just nu. 

Vi kommer dessutom att skicka ut inbjudningar till våra aktiviteter från systemet och ni kan enkelt anmäla er direkt på sidan. Förhoppningsvis kan vi på så sätt ta föreningen till nya höjder och göra det ännu roligare att vara medlem!  

Här hittar ni sidan!

Den här veckan går Stockholm Craft Week av stapeln och pågår 1-4 oktober, men smygstartar faktiskt redan lite nu på onsdag! Här uppmärksammas konsten bortom måleriet som bara blir hetare och hetare. Allt från öppna ateljéer till konstnärssamtal och kurser finns att spana in. 

Hela programmet kan ni se på Stockholm Craft Weeks hemsida!

Dotdotdot Sthlm i Söderhallarna 

Öppning på fredag 2 oktober kl 16-21! 

Ett litet särskilt tips att spana in är fredagens vernissage hos det coola konstnärsdrivna galleriet Dotdotdot. De har bjudit in illustratören och konstnären Lisa Ewald för att skapa en seriestrip om en konsthantverkare i framtiden. Denna strip har skickats ut till ett urval av konstnärer som i sin tur skapat tolkningar och verk inspirerade av berättelsen, visuella element eller framtiden som koncept. Om denna fiktiva framtid är en utopi eller en dystopi är upp till varje konstnär att avgöra.

Adress: Söderhallarna, plan 6

Konst i Roslagen 

Lör-Sön 3-4 oktober! 

52 deltagare kommer att öppna sina ateljéer och verkstäder mellan kl. 10 till 17 båda dagarna. Samlingsutställningarna är på Länsmansgården i Österåker, Karby Gård i Täby och Kulturhuset i Vallentuna. Många ser det som en ljusglimt i tillvaron att kunna visa sin konst och konsthantverk för intresserade besökare. Vi tycker att det behövs glädje mer än någonsin just nu.

För den som vill se ännu mer konst kommer här ytterligare några tips: 

Lena Cronqvist på Waldemarsudde

Lena Cronqvist debuterade som konstnär 1965 och har sedan dess visat sina verk i många utställningar. Nu är det sista chansen att se den otroliga utställningen på Waldemarsudde som har öppet till den 27 september. 

I utställningen ingår verk från 1960-talet fram till idag, i form av måleri, grafik, teckningskonst, skulptur och textila verk. Med över två hundra verk, blir det den mest omfattande retrospektiven någonsin med hennes konst. Presentationen inkluderar ett antal verk från senare år som aldrig tidigare visats publikt.

Adress: Prins Eugens väg 6, Djurgården Stockholm

Skyddsängeln av Lena Cronqvist

Sorgearbete på Bonniers Konsthall

Lena Cronqvist är dessutom aktuell i grupputställningen Sorgearbete som öppnar den 2 september på Bonniers konsthall. I utställningen deltar även konstnärerna Alejandro Cesarco, Berit Lindfeldt, Felix Gonzalez-Torres, Jennifer Loeber, Jonas Dahlberg och Nadine Byrne. Utställningen handlar om det arbete som sorg kräver. Det handlar dock inte om sorgearbete i en teoretisk eller filosofisk mening utan alla verk som samlas i utställningen är skapade ur eller i ett sorgearbete. 

Öppnar 2 september
Adress: Torsgatan 19, Stockholm

Stillbild från verk av Nadine Byrne

Skulptur i natur: Artipelag

Artipelag erbjuder den fantastiska permanenta utomhusutställning Skulptur i natur. På väg från eller till konsthallen möts vi av skulpturer som bäddats in i skogen, vid vattnet och på ängarna kring konsthallen. 

Utställningen bjuder på stor variation både i materialval, förhållningssätt och inte minst storlek. Utställningen visar både svenska och internationella konstnärer som Klara Kristolova och Jaume Plensa. Skulpturerna i utställningen flyttas verk med jämna mellanrum till nya omgivningar för att skapa nya sammanhang och upprätthålla utställningens dynamiska format.

Adress: Artipelagstigen 1, Gustavsberg

Verk av Jaume Plensa på Artipelag

Sist men inte minst: världens längsta konstutställning

Stockholms tunnelbana är världsberömt för konsten på stationerna. 900 000 resenärer åker (vanligtvis) varje dag i tunnelbana men hur många av oss registrerar egentligen konsten?

Här ryms vad som brukar kallas världens längsta konstutställning med 110 kilometer konst! Ungefär 90 av de 100 tunnelbanestationerna bjuder på unika konstverk. Nu kan man också passa på att ladda ner appen Stockholm Art Walk som hjälper dig att guidas med instruktioner, kartor och bilder. Dessutom innehåller appen en linjekarta över Stockholms kommunikationer.

Adress: Stockholm tunnelbana