thumbnail image
KONSTNÄR KRISTINA LINDBERG

Vi är stolta att presentera den första konstnären som skulle deltagit i sommarens utställning Återträda: Kristina Lindberg!

Kristina Lindberg har tidigare studerat vid gerrit Rietveld Academie i Amsterdam samt vid Akademin Valand där hon tog sin Masterexamen i Fri Konst 2011. I sitt konstnärskap återkommer hon ofta till skulpturmediet där hon utifrån dess materiella egenskaper, form, tyngd, storlek t.ex. utforskar relationer mellan kollektiva kroppar och individ. 

Vad är form och hur kan vi tala om form utifrån ekologiska, ontologiska och sociala kontexter? I sommar är hon bland annat aktuell i projektet "Skogen mellan oss" som drivs av Konstfrämjandet.

Foto: Joel Heirås

I den deltagarbaserade performancen "Facehugger" bjuds betraktaren in att delta i en middag tillsammans med konstnären och kosntnärens skulptur. Inuti skulpturen av trä har gul ostronskivling odlats och det är svampar från denna odling som ska serveras i form av soppa. Skulptur blir svamp som blir till betraktare. Under middagen utforskar deltagarna genom samtal med konstnären tankar om hur kroppar transformeras och muterar. 

Vad händer med de symboliska funktioner vi fyller en skulptur med när den med tiden ändrar form, färg, och material, eller hur imiterar tankar och idéer en parasits livscykel för att använda människan som värddjur. 

Läs mer om Kristina här och på hennes hemsida!
Kristinas Instagram: @lindberg.kristina

Verk av Kristina Lindberg