thumbnail image
KONSTFROSSA I STOCKHOLM

I veckan har konsten tagit över huvudstaden i Art Week som pågår till söndagen den 19 september. Vi hjälper dig hitta och ger här några tips som vi själva inte kommer att missa.

3 min read

The clash of two titans 

Trendiga butiken Nitty Gritty presentera sin andra utställningserie kurerad av Saskia Neuman med två riktiga ikoner på vår samtida konstscen-  Ilja Karilampi och Haidar Mahdi. 

Kul koncept som presenterar konst i en inkluderande miljö. Öppnar imorgon lördag på Krukmakargatan 24-26 på Södermalm, i Stockholm.

Ilja Karilampi och Haidar Madhi hos Nitty Gritty.

Konstmässan MARKET på Liljevalchs

För 15e gången möts nordens ledande konstgallerier på konstmässan Market. Här visas ett selektivt urval av nordens mest framstående konst och mässan är en solklar höjdpunkt under årets konsthelg. Konstfesten pågår fredag till söndag och hålls i år på Liljevalchs konsthall på Kungliga Djurgården. Missa absolut inte ett besök hos Paul Thomassen, Berg Gallery, Steinsland Berliner, isländska Hverfisgallerí och Wetterling Gallery. Om inte för grym konst, så för passionerade och glada gallerister!

Liljevalchs Konsthall, Djurgårdsvägen 60, Stockholm

Kasper Nordenström Jung på StudyForArtPlatform

Sista dagarna för att se konstnären Kasper Nordenström Jung ta upp handlingen att måla skulpturalt. Genom att undvika verklig färg, tillåter Kasper en subtil observation av sitt känslomässiga tillstånd, en möjlighet att uppleva en målning i nya former. StudyForArtPlatform är en utställningslokal som grundades av konstnären Mateas Pares. 

StudyForArtPlatform, Katarina Bangata 66, Stockholm

Sven-Harrys största utställning någonsin.

Sven-Harrys konstmuseum firar 10 med party för Öyvind Fahlström

Sven-Harrys konstmuseum i Vasaparken firar 10 år med sin möjligt största utställning. ”Party for Öyvind” – en utställning som kretsar kring Öyvind Fahlström. Många häftiga konstnärer som medverkar i utställningen. 

Öyvind Fahlström levde mellan 1928 och 1976 och räknas som en av 1900-talets mest banbrytande konstnärer, men verkade även som poet, filmare, dramatiker och journalist under sina knappa 50 år i livet. Utställningen pågår hela hösten, men passa på när du ändå är i farten. 

Inez Jönsson och Dina Isaeus-Berlin på Fullersta Gård 

Fullersta Gård, med anor från mitten av 1600-talet, är omsorgsfullt renoverat. Utöver vackra utställningsrum och ett mysigt kafé erbjuds en hel del pedagogisk verksamhet. Utställningarna varierar från ambitiösa grupputställningar till, som nu, imponerande solopresentationer, mycket tack vare ett gediget arbete av den tidigare så populära galleristen Peter Bergman som nu bossar över konsten. 

Fram till 26e september visas utställningen Handen och håret, en utställning med de två unga kvinnliga konstnärerna Inez Jönsson, utbildad på Kungliga Konsthögskolan och representerad av galleriet Belenius och Dina Isaeus-Berlin, från Konstfack och nu en av Björn Wetterlings konstnärer.

Fullersta Gårdsväg 18, Huddinge.

Karl Patric Näsman agerar kurator på Konstnärshuset

Utställningen Unfolding Image visas i Loungen med konstnärerna Karl Patric Näsman, Inez Jönsson, Ylva Carlgren, Martin Kozlowski, Juri Markkula och Koto Kataoka. Utställning är ett samarbete med japanska konstnären Koto Kataoka. Koto skapade konstverken i sin studio i Tokyo för att sen transporteras till Stockholm och färdigställdes tillsammans av konstnärerna på Konstnärshuset. Utställningen är ett initiativ av Karl Patric Näsman.

Stockholms tunnelbana anses världens längsta konstuställning.

SL Art Walks 

Stockholms tunnelbana är världsberömt för konsten på stationerna. Vi tittar på den varje dag men ser vi verkligen? 

Varje vecka erbjuder SL gratis guidade visningar av konsten i tunnelbanan och på pendeltågsstationerna. Turerna är tillgängliga på svenska och engelska och är gratis - allt du behöver är en giltig SL-biljett. Ingen bokning krävs.