thumbnail image
JOSEF FRANKS AKVARELLER

Lördagen den 7 september begav sig ett tjugotal konstintresserade till Hjo för att bli guidade runt på Josef Frank-utställningen.

Guiden, Berit Johansson, började med att ge oss en bakgrund till hur det kom sig att Estrid Ericson startade Svenskt Tenn och hur Josef Frank så småningom knöts till företaget. De hade redan i slutet av 1920-talet kommit i kontakt med varandra, då Estrid blivit uppmärksammad på hans möbler.

Josef Frank, arkitekten från Österrike, som när nazismen började anas kände att han inte kunde vara kvar i sitt hemland, kom till Sverige 1933.

Josef Frank

Under sitt yrkesverksamma liv ritade han otaliga textil- och tapetmönster, varav många inte kommit i tryck ännu, samt möbler och inredningsdetaljer till Svenskt Tenn.

Som avkoppling började han senare i livet att måla akvareller hemma vid ett gammalt lutande köksbord. Han målade blommor, gärna anemoner, stadsbilder och landskapsbilder, både från Sverige och från sina resor i Europa. På vissa målningar kan man se hans noggrannhet i form av bladnerver på löven samt tegelpannor och murstenar på husen.


Guiden Berit berättar

Han sålde inga målningar, men släktingar och goda vänner kunde bli presenterade med en målning då och då. Det är nu dessa målningar, ca 450 st, som plockats fram och katalogiserats och sedan, i urval, resulterat i den här utställningen som tidigare besökt London, Helsingfors och Stockholm.

Stort tack till Berit Johansson som på ett mycket förtjänstfullt sätt berättade och visade oss runt och fick oss att upptäcka detaljer som vi nog hade missat om vi gått runt själva.

Tack också till alla som hade möjlighet att följa med på vår utflykt. Vi hoppas att kunna erbjuda fler konstupplevelser under nästkommande år.