thumbnail image
HÄR HITTAR DU GRYM KONST UTANFÖR STOCKHOLMS TULLAR

Från Nacka till Handen. Vi åker på roadtrip och guidar till fem konsthallar runtomkring Stockholm.

3 min read

Gustavsbergs Konsthall, Gustavsberg

Konshtallen ligger i Gula Byggningen i Gustavsbergs hamn, en märkesbyggnad i bruksortesn historia. Det är en av Europas ledande rum för samtida konsthanverk och en tongivande aktör som fungerar som en samlad plattform på så väl nationell som internationella nivå. Konsthallen verkar för att utveckla och driva samtalet inom konsthantverksområdet, för att bidra med dialog och kunskap för att förstärka konstarten som en egen disciplin. Därför omfattar utställningsprogrammet alla materialområden och introducerar och sammanför både den yngre generationen avantagrader med erkända interantionella utövare. 

Gustavsbergs Konsthall ut mot Värmdö

Olle Nyman Ateljéer & konstnärshem, Nacka

Olle Nyman, som bodde här i Saltsjö-Duvnäs tillsammans med sin syster Kajsa, var konstnär, född 1909 och professor i måleri vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm under 1950-talet. Idag visas hemmet mot en avgift. På gården finns ett bra kafé och kontinuerligt presenteras det utställningar med samtida konstnärer. 

Fullersta gård, Huddinge

Utöver vackra utställningsrum och ett mysigt kafé erbjuds en hel del pedagogisk verksamhet. Låna ett barn en lördag när verkstaden är öppen eller sväng förbi en visning – fredagar vid lunch eller kl. 14 torsdag till söndag. Utställningarna varierar från ambitiösa grupputställningar till, som nu, imponerande solopresentationer. Just nu visas Hemligheter på väggen  av Susanne Johansson och visas mellan 10 november – 10 februari 2019. Susanne Johannssons bildvärld går att jämför med schematiserad koregrafi och återger ofta pågående skeenden. Nyligen har dock naturen kommit att spela större roll i hennes konstnärskap, pågrund av att hon tycker att den erbjuder henne något konkrett. Det är just detta utställning erbjuder, en landskaps scen som represpresenterar en idé om den yttre världen. 

Fullersta Gård med fd galleristen Peter Bergman som konsthallschef.

Haninge Konsthall, Handen

Konsthallen – i dialog med samtid finns såklart alla möjligheter att prata om konst, delta i workshops och gå på föredrag. Konsthallen är en plats för svensk och internationell samtidskonst, de presenterar runt fem uställningar per år av både oetablerade och kända kosntnärer. Här visas konst i dialog med sin egna tid, och ställer där med betydelsefulla frågor om vårt samhäller och vår tids kultur.  Stor vikt läggs vid en hålla denna dialog levande med utställningarnas publik. Konsthallen fokuserar där med på visningar av utställningar, föredrag, aktiviter i verkstaden och sammarbete med skolor och mycket mer. 

Mångkulturellt centrum, Fittja 

Det här är ett superkulturhus, med bland annat bibliotek, kafé och en vegetarisk lunchrestaurang. Den ambitiösa programverksamheten inbegriper en öppen verkstad och ofta pågår flera utställningar parallellt. Just nu uppmanas besökaren att fundera över temat civilkurage. De har under hösten 2018 sammarbetat med estetelever från Xenter/Tumba gymansium. De unga konstnärerna har lyckats uttrycka sina åsikter och tagit hänsyn till varandras. Utställningar handlar om att både ge och ta plats och pågar mellan 1 februari - 1 mars 2019. 

Mångkulturellt centrum är ett kulturhus i Fittja i Botkyrka kommun.