thumbnail image
DAGS ATT BÖRJA SAMLA KONST

Här delar vi några tips för den som vill börja köpa konst. Det viktigaste är att skaffa sig kunskap.

9 min read

Vi vill påminna dig om att det är helt normalt att känna sig osäker inför konst. Försök att lämna fördomar och förutfattade meningar hemma, och låt dig istället inspireras. Våga lita på dina känslor, förlora dig i konstens fina detaljer, ta in helheten, spana runt, ställ frågor, känn efter och köp det som tilltalar och tillåter.

Det vore orimligt att kräva att konst alltid, av alla och i alla situationer, ska tilltala.

Det finns fantastiska plattformar idag, både online och i den verkliga världen, där du kan bekanta dig med konstscenen och upptäcka vår tids mest spännande konstnärer.

Om du känner dig sugen på att börja köpa samtida konst har vi samlat några enkla tips på saker att ha koll på. 

För vem skulle inte vara sugen på att upptäcka vår nästa Ernst Billgren?

Gallerier

Traditionellt sett har ett galleri vanligtvis mellan tio och tjugo konstnärer som är anslutna till sig. Dessa konstnärer marknadsförs av galleriet och deras konst förmedlas genom det. Många gallerister och konstnärer följer varandra genom livet och bygger tillsammans en karriär. De flesta gallerier är aktiva på den förstahandsmarknaden, där du kan köpa ny konst till ett fast pris.

När du köper konst från ett galleri går vanligtvis hälften av pengarna till galleristen och hälften till konstnären. Vissa gallerier har nära relationer med konstsamlare, och det är inte ovanligt att det utvecklas en lojalitet där samlare köper största delen av sin konst genom ett fåtal gallerier. Galleristen blir därigenom både en dörröppnare och ledsagare in i konstvärlden.

Gallerier arrangerar regelbundet konstutställningar i sina lokaler, som inleds med en vernissage dit alla är välkomna. Det förekommer även aktiviteter som avslutningsfester och konstnärsamtal under utställningarna för att skapa relevans och nyfikenhet. Konst ställs inte bara ut för att folk ska få se den; den är också till för att säljas.

Auktionshus

Majoriteten av alla objekt som säljs via auktionshus går för under tusenlappen. Men i ett fåtal fall, kan priserna rusa iväg om efterfrågan är stor.

Auktionshusen verkar på andrahandsmarknaden och vid köp på auktion är det bra att veta att vid sidan av en köparprovision (ofta runt 20 procent) tillkommer en avgift som kallas för droit de suite (konstnärsavgift).

Konsthandlare

En konsthandlare köper och säljer konst på andrahandsmarknaden, men till skillnad från auktionshusen arbetar de med fasta priser. Många konsthandlare arrangerar, likt ett galleri, också utställningar. Dock genomförs dessa nästan alltid utan konstnärens direkta medverkan.

Konstbranschen förändras dock, och på senare tid har det uppstått nya aktörer på marknaden som mer liknar en slags hybrid mellan galleri och konsthandel.

Konstmässor

Konstmässor samlar flera gallerier under ett och samma tak under en begränsad period. Konstmässor kan vara en bra och praktisk plats för att få en överblick över olika konstnärer och det som pågår just nu.

De deltagande gallerierna väljs ofta ut av en utställningskommitté som avgör vilka gallerier som får delta (och även om ett galleri blir antaget är det inte kostnadsfritt att delta).

På de största internationella mässorna visar gallerierna ofta upp sina mest framstående konstverk, eftersom de vet att många kändisar, samlare, kuratorer och museichefer från hela världen kommer att vara närvarande. Förutom Art Basel betraktas Frieze, Armory Show och Fiac som betydelsefulla mässor. I Norden är danska ChArt den mest populära, följt av Market Art Fair i Stockholm.

Utöver de stora mässorna pågår ofta mindre mässor som visar mindre etablerad konst. Där kan du hitta morgondagens stjärnor innan deras priser har stigit i höjden.

Art advisors

För de som ofta köper konst och känner att de har ont om tid finns det konstrådgivare. Dessa rådgivare föreslår köp, förhandlar om villkor, hjälper till med att bygga upp konstsamlingar eller ger råd vid kompletteringar av befintliga samlingar, både för privatpersoner och företag.

Dessa rådgivare kan vara oberoende firmor, men de erbjuds också genom etablerade finansiella rådgivare såsom Carnegie och Deutsche Bank.

Köpa direkt från konstnären

I vissa fall är det möjligt att köpa konst direkt från konstnären, särskilt om denne inte samarbetar med ett galleri. Vi ser en ökad efterfrågan från många köpare att besöka konstnären i deras eget miljö, vilket kan upplevas som mer personligt och skapa en särskild anknytning till det konstverk man köpt. Majoriteten av kunder som handlar konst genom Artworks föredrar att möta konstnären i person i samband med en förmedling. 

Online

Konstinköp över nätet ökar snabbt, och utvecklingen drivs av nya aktörer som ser möjligheter att komplettera den fysiska upplevelsen. De flesta gallerier har idag några konstverk tillgängliga online.

Det dyker regelbundet upp nya aktörer som ser potential i att internet ännu inte har haft sin fulla effekt på konstscenen. Idag är det inte ovanligt att klicka hem ett konstverk från en konstnär eller ett galleri, lika naturligt som när vi fyndar på auktioner eller handlar mat för veckan. Sveriges lagar om returrätt gör upplevelsen ännu tryggare.

Spana in konstnärer på konsthögskolorna

Ju tidigare du upptäcker en framtida stjärna, desto mer spännande. Det var inte många personer som vågade betta på Facebook i ett tidigt skede, men de som gjorde det har en kul historia att berätta för sina vänner idag.

Konst av unga konstnärer ligger generellt lägre prismässigt än etablerade kollegor. Blir konstnären senare också uppfångad av ett galleri höjs priset nästan alltid. 

Ett bra sätt att komma i kontakt med unga förmågor är att besöka konsthögskolorna. De arrangerar löpande utställningar och samlar avgångselever i slutet av året i en examensutställning.

Upplaga eller ej?

Ett unikt verk kostar oftast mer än ett verk i upplaga. Strävar du efter att bli en uppmärksammad samlare eller ser din konst som en investering bör du satsa på det som är unikt eller finns i ett fåtal exemplar. 

Var djärv

Vänta inte på att konsten ska dyka upp i någon inredningsblaska eller på någon influencers “måste-lista”. Våga testa på och lita på din magkänsla. 

Faller du för konstverket, räcker plånboken till och känner du dig trygg med konstnären eller galleriet, slå till säger vi! Eller som världens främsta gallerist, Larry Gagosian, säger: “You snooze, you lose!” . 

Köp “rätt” konst

Att köpa de bästa verken är lättare sagt än gjort. Är du osäker, fråga galleristen, konstnären eller någon som du har förtroende för. Det konstverk som är avbildat på inbjudningskortet till öppningen brukar ofta vara konstnärens favorit. 

Globalt vs lokalt

Sett till storleken har Sverige en hög kvalitet på sin konstscen, med konstnärer, gallerier, institutioner och samlare. Omdebatterad konst kräver dock arenor med stor publik och ivriga påhejare. Chansen att hitta nästa generations Jeff Koons, Damien Hirst, Ai Weiwei är därför naturligtvis större i städer som London, New York eller Shanghai. 

Det kan även vara så att en geografisk förankring tilltalar dig. Du kanske känner mer entusiasm till att stötta lokala konstnärer. Eller å andra sidan, att det känns mer intressant att blicka bortom det som finns nära.

Konstnärens CV

Kolla CVet. Var uppmärksam på om konstnären finns representerad i museisamlingar. 

I Sverige räknas Moderna Museet och Magasin III som viktigast. Internationellt väger Venedigbiennalen, MoMA och Documenta tungt. En annan kvalitetsgaranti är om konstnären ifråga erhållit stipendier eller konstpriser. Om konstnären är representerad av ett gallerier adderar det vanligtvis vikt och betydelse. Ett inköp av Statens Konstråd är också ofta ett positivt tecken. 

Ju fler av ovan desto bättre.

Hur vet jag om det är äkta?

Svensk samtida konst är tack och lov i stort sett befriad från förfalskningar. Det finns såklart undantag och det är sunt med en viss grad skepticism. Ställ gärna kontrollfrågan: Är detta rimligt? Om svaret är nej, låt bli. 

Många berömda konstnärers verk finns dokumenterade i en catalogue raisonné7. Inom samtida konst har gallerier och auktionshus bra koll. Lever konstnären går det också bra att vända sig till denna för att få den bekräftad. En tumregel är att endast köpa av etablerade aktörer, då minimerar du risken att köpa en nitlott.

Investering

Visst går det att tjäna pengar på konst, men det är svårt och förenat med stora risker. Är det pengarna du är ute efter finns det betydligt tryggare och likvida investeringsformer att syssla med. Vill du ändå samla med fokus på avkastning är det bästa rådet att köpa nyckelverk av bra internationella konstnärer och behålla dem så länge det bara går. Historiskt sett har internationell kvalitetskonst gått som tåget och verkar inte ha någon övre prisgräns. 

Betalning

Betalning sker efter utställningen eller auktionen. I de flesta fall kan du idag välja hur du föredrar att betala - faktura, Swish, kort och till och med avbetalning brukar erbjudas. 

Se till att du får ett ordentligt kvitto/avräkning för köpet. Detaljer som datum, moms och nettobelopp ska framgå. 

Få hem verket

Ett kärt och skört konstverk behöver tas hand om på rätt sätt. Att ta det under armen och gå hem ger en härlig känsla, men är kanske inte en sådan bra idé för otympliga verk. Ring en konstspeditör och glöm inte bekräfta om försäkringen. Köper du via ett seriöst konstgalleri så bör de kunna hjälpa till att ordna med detta.

Installation och hängning

Såväl (konst)speditörer som specialister kan hjälpa till att installera konsten. Men lämna det inte helt i någon annas händer. Det kan vara bra att se över hur det placeras, ljussätts, ramas och omges. Det påverkar helhetsupplevelsen. Häng det inte i direkt solljus.

Öppet köp 

De flesta seriösa gallerier brukar kunna ta tillbaka verk om du ångrar dig, men hör efter vad som gäller innan du köper. 

Köper du på nätet, har du rätt till 14 dagars öppet köp under distanshandelslagen, förutsatt att du inte har åsamkat några skador på konstverket.

Sälja egna konstverk

Som samlare kan det mycket väl hända att du vill sälja några verk. Kanske vill du byta inriktning på din samling eller så behöver du medel för nya inköp. Detta ses inte alltid med blida ögon i konstbranschen. Högst status har den samlare som endast köper och bygger upp sin växande samling. 

Kom igång! 

Konst är kul och är något man kan fördjupa sig i hela livet.  Kanske är det din tur att börja knyta band med spännande konstnärsskap som just du gillar? 

Bild: Nygårds Karin Bengtsson 

Till konstverk