thumbnail image
DAGS ATT BÖRJA SAMLA KONST

Här delar vi några tips för den som vill börja köpa konst. Det viktigaste är att skaffa sig kunskap.

9 min read

Tillåt oss påminna om att det är fullt rimligt att känna sig osäker inför konsten. Försök att lämna fördomar och förutfattade meningar hemma, och låt dig istället inspireras. Våga lita på dina känslor, förlora dig i konstens fina detaljer, ta in helheten, spana runt, ställ frågor, känn efter och köp det som tilltalar och tillåter. 

Det vore ett orimligt krav på konsten att den alltid, av alla och i alla lägen skulle tilltala. 

Det finns idag fantastiska plattformar, på nätet och i den riktiga världen att bekanta sig med konstscenen och vår tids mest spännande konstnärer. 

Känner du dig sugen på att börja köpa samtida konst? Här samlar vi några enkla tips på saker som kan vara bra att i sådana fall ha koll. För vem är inte sugen på att upptäcka vår nästa Ernst Billgren?

Gallerier 

Traditionellt sett har ett galleri har ett tio- till tjugotal konstnärer knutna till sig. Dessa konstnärer marknadsför de och förmedlar konst åt. 

Många gallerister och konstnärer följs åt genom livet och bygger en karriär tillsammans. De allra flesta gallerier är verksamma på förstahandsmarknaden. Från dessa köper du ny konst till ett fast pris. 

När du köper hos ett galleri går normalt hälften av pengarna till galleristen och hälften till konstnären. 

Vissa gallerier har en nära relationer med konstsamlare och det är inte ovanligt att en lojalitet utvecklas där samlare köper merparten av sin konst genom ett fåtal gallerier. Galleristen blir på så vis både dörröppnare och ledsagare i konstvärlden. 

Ett galleri har återkommande konstutställningar i sina lokaler, som startar med en vernissage dit alla är välkomna. Det förekommer även aktiviteter som avslutningfest och konstnärsamtal under utställningarna för att skapa relevans och nyfikenhet.

Konsten ställs inte ut bara för att folk ska få se den. Den ska säljas.

Auktionshus

Majoriteten av alla objekt som säljs via auktionshus går för under tusenlappen. Men i ett fåtal fall, kan priserna rusa iväg om efterfrågan är stor.

Auktionshusen verkar på andrahandsmarknaden och vid köp på auktion är det bra att veta att vid sidan av en köparprovision (ofta runt 20 procent) tillkommer en avgift som kallas för droit de suite (konstnärsavgift).

Konsthandlare

En konsthandlare köper och säljer konst på andrahandsmarknaden men till skillnad mot auktionshusen jobbar de mot ett fast pris. Många konsthandlare arrangerar likt ett galleri även utställningar, men dessa görs då nästan alltid utan konstnärens inblandning.

Konstbranschen förändras emellertid och på senare tid har det dykt upp nya aktörer på marknaden som ser mer ut som en slags hybrid av galleri och konsthandel. 

Konstmässor

Konstmässor samlar flera gallerier under ett och samma tak, under en begränsad period. Konstmässor kan vara en bra och smidig plats för att få en överblick över olika konstnärer och vad som händer just nu. 

De medverkande gallerierna bestäms ofta av en utställningskommitté som väljer ut de gallerier som får delta (men även om du blir uttagen är det är inte gratis att delta). 

På de största internationella mässorna visar gallerierna upp sina trofékonstverk eftersom de vet att många ur världens kändiselit, samlare, curatorer och museichefer är på plats. Förutom Art Basel räknas Frieze, Armory Show och Fiac som viktiga mässor. I Norden är danska ChArt den mest populära följt av Market Art Fair i Stockholm. 

Vid sidan av de stora mässorna pågår ofta mindre mässor som visar mindre etablerad konst. Där kan du hitta morgondagens stjärnor innan deras priser hunnit sticka iväg.

Art advisors

För de frekventa konstköparna som anser sig sakna tid finns konstrådgivare. Dessa rådgivare föreslår inköp, förhandlar om villkor, hjälper till att bygga samlingar eller rådger vid kompletteringar av existerande samlingar åt såväl privatpersoner som företag.

Dessa rådgivare finns som oberoende firmor men erbjuds även genom etablerade finansiella rådgivare såsom Carnegie och Deutsche Bank.

Köpa direkt från konstnären

I vissa fall går det att handla direkt av konstnären, till exempel om denne saknar samarbete med ett galleri. 

Vi ser ett ökat intresse hos många köpare att besöka konstnären i dess egna miljö vilket kan upplevas mer personligt och skapa ett särskilt band till konstverket man köpt. 

Online

Konstinköp över nätet ökar snabbt, utvecklingen drivs nya aktörer nya aktörer som ser möjlighet i att komplettera den fysiska upplevelsen, men även de flesta gallerier har idag några konstverk tillgängliga online. 

Titt som tätt upp nya aktörer som ser möjligheter i att internet inte än haft den fulla effekten på konstscenen. Idag är det inte ovanligt att klicker hem ett konstverk från en konstnär eller galleri lika naturligt som om vi auktionsfyndar eller plockar ihop veckans middagsmat. Sveriges lagar om returrätt gör upplevelsen ännu tryggare. 

Spana in konstnärer på konsthögskolorna

Ju tidigare du upptäcker en framtida stjärna, desto mer spännande. Det var inte många personer som vågade betta på Facebook i ett tidigt skede, men de som gjorde det har en kul historia att berätta för sina vänner idag.

Konst av unga konstnärer ligger generellt lägre prismässigt än etablerade kollegor. Blir konstnären senare också uppfångad av ett galleri höjs priset nästan alltid. 

Ett bra sätt att komma i kontakt med unga förmågor är att besöka konsthögskolorna. De arrangerar löpande utställningar och samlar avgångselever i slutet av året i en examensutställning.

Upplaga eller ej?

Ett unikt verk kostar oftast mer än ett verk i upplaga. Strävar du efter att bli en uppmärksammad samlare eller ser din konst som en investering bör du satsa på det som är unikt eller finns i ett fåtal exemplar. 

Var djärv

Vänta inte på att konsten ska dyka upp i någon inredningsblaska eller på någon influencers “måste-lista”. Våga testa på och lita på din magkänsla. 

Faller du för konstverket, räcker plånboken till och känner du dig trygg med konstnären eller galleriet, slå till säger vi! Eller som världens främsta gallerist, Larry Gagosian, säger: “You snooze, you lose!” . 

Köp “rätt” konst

Att köpa de bästa verken är lättare sagt än gjort. Är du osäker, fråga galleristen, konstnären eller någon som du har förtroende för. Det konstverk som är avbildat på inbjudningskortet till öppningen brukar ofta vara konstnärens favorit. 

Undvik att köpa upplagor. De minskar ju även din chans att vara ensam i världen med just ditt konstverk. Den känslan är ganska häftig och kanske toppen på unikhet. 

Globalt vs lokalt

Sett till storleken har Sverige en hög kvalitet på sin konstscen, med konstnärer, gallerier, institutioner och samlare. Omdebatterad konst kräver dock arenor med stor publik och ivriga påhejare. Chansen att hitta nästa generations Jeff Koons, Damien Hirst, Ai Weiwei är därför naturligtvis större i städer som London, New York eller Shanghai. 

Det kan även vara så att en geografisk förankring tilltalar dig. Du kanske känner mer entusiasm till att stötta lokala konstnärer. Eller å andra sidan, att det känns mer intressant att blicka bortom det som finns nära.

Konstnärens CV

Kolla CVet. Var uppmärksam på om konstnären finns representerad i museisamlingar. 

I Sverige räknas Moderna Museet och Magasin III som viktigast. Internationellt väger Venedigbiennalen, MoMA och Documenta tungt. En annan kvalitetsgaranti är om konstnären ifråga erhållit stipendier eller konstpriser. Om konstnären är representerad av ett gallerier adderar det vanligtvis vikt och betydelse.

Ju fler av ovan desto bättre.

Hur vet jag om det är äkta?

Svensk samtida konst är tack och lov i stort sett befriad från förfalskningar. Det finns såklart undantag och det är sunt med en viss grad skepticism. Ställ gärna kontrollfrågan: Är detta rimligt? Om svaret är nej, låt bli. 

Många berömda konstnärers verk finns dokumenterade i en catalogue raisonné7. Inom samtida konst har gallerier och auktionshus bra koll. Lever konstnären går det också bra att vända sig till denna för att få den bekräftad. En tumregel är att endast köpa av etablerade aktörer, då minimerar du risken att köpa en nitlott.

Investering

Visst går det att tjäna pengar på konst, men det är svårt och förenat med stora risker. Är det pengarna du är ute efter finns det betydligt tryggare och likvida investeringsformer att syssla med. Vill du ändå samla med fokus på avkastning är det bästa rådet att köpa nyckelverk av bra internationella konstnärer och behålla dem så länge det bara går. Historiskt sett har internationell kvalitetskonst gått som tåget och verkar inte ha någon övre prisgräns. 

Betalning

Betalning sker efter utställningen eller auktionen. I de flesta fall kan du idag välja hur du föredrar att betala - faktura, Swish, kort och till och med avbetalning brukar erbjudas. 

Se till att du får ett ordentligt kvitto/avräkning för köpet. Detaljer som datum, moms och nettobelopp ska framgå. 

Få hem verket

Ett kärt och skört konstverk behöver tas hand om på rätt sätt. Att ta det under armen och gå hem ger en härlig känsla, men är kanske inte en sådan bra idé för otympliga verk. Ring en konstspeditör och glöm inte bekräfta om försäkringen. Köper du via ett seriöst konstgalleri så bör de kunna hjälpa till att ordna med detta.

Installation och hängning

Såväl (konst)speditörer som specialister kan hjälpa till att installera konsten. Men lämna det inte helt i någon annas händer. Det kan vara bra att se över hur det placeras, ljussätts, ramas och omges. Det påverkar helhetsupplevelsen. Häng det inte i direkt solljus.

Öppet köp 

De flesta seriösa gallerier brukar kunna ta tillbaka verk om du ångrar dig, men hör efter vad som gäller innan du köper. 

Köper du på nätet, har du rätt till 14 dagars öppet köp under distanshandelslagen, förutsatt att du inte har åsamkat några skador på konstverket.

Sälja egna konstverk

Som samlare kan det mycket väl hända att du vill sälja några verk. Kanske vill du byta inriktning på din samling eller så behöver du medel för nya inköp. Detta ses inte alltid med blida ögon i konstbranschen. Högst status har den samlare som endast köper och bygger upp sin växande samling. 

Kom igång! 

Konst är kul och är något man kan fördjupa sig i hela livet.  Kanske är det din tur att börja knyta band med spännande konstnärsskap som just du gillar? 

Bild: Nygårds Karin Bengtsson 

Till konstverk