Härliga gallerier i Stockholm

Loyal Gallery

Loyal Gallery grundades 2005, från starten i form av ett magasin av det kreativt kollektivet bestående av Martin Lilja, Kristian Bengtsson och Amy Giunta som kärna. När deras idéer växte större än pappersformatet ledde det till en innovativ konst utrymme som öppnades i Stockholm, som sedan dess legat i Vasastan. Redan från öppning har Loyal Gallery regelbundet varit engagerade i projekt i New York och Los Angeles och har haft lokaler i Malmö hamn. Idag drivs galleriet av medgrundarna och ägarna Martin Lilja och Amy Giunta, som bidrar med unika uttryck som annars inte representeras inom Stockholms konstscen. Deras främsta drivkrafter har alltid varit kreativitet och entusiasm, vilket blir synligt genom galleriets alla handlingar, samarbeten och händelser.

Loyal representerar ett imponerande antal konstnärer, huvudsakligen baserade i USA. 

Adress: Odengatan 3, Stockholm. Öppettider: LÖR 12-16, TIS-FRE öppet efter överenskommelse.

Stene Projects

Stene Projects Gallery är ett kommersiellt konstgalleri för samtida konst och idéer. Stene Projects är inspirerad av datorns operativsystem Linux. Galleriet strävar efter att vara ett öppet och modulbaserat demokratiskt utrymme i en modern och digital ålder. Konstnärerna representerade på galleriet delar ett intresse för långsamma konstnärliga processer med uppmärksamhet på materialitet, och arbetar med kontrasten mellan visuell klarhet och mångfacetterade konceptuella idéer där konsten speglar de existentiella förhållandena i det moderna livet. Galleri utrymmet ligger i ett tidigare stall från 1772 med en innergård som förbinder galleri utrymmet med kontor/lounge som vetter mot gatan.

Adress: Brunnsgatan 21B.  Öppettider: TORS-FRE  12-17, LÖR 12-15,  resterande dagar öppet efter överenskommelse.

Domeij Gallery

Domeij Gallery är ett intimt galleri främst förknippat med samtida målning. Grundaren Christer Domeij har sedan starten 2013 varit trogen mot hans mål att tillhandahålla ett innovativt konstforum och har presenterat ett antal riktigt bra utställningar, inklusive fotografen Nygårds Karin Bengtsson.

Adress: Bragevägen 21, Stockholm. Öppettider: TORS-FRE 12-17, LÖR 12-15, resterande dagar öppet efter överenskommelse.

Mega Foundation/ Tegel

Mega Foundation är ett intimt Stockholmsbaserat Galleri/utställningsutrymme, grundat 2015 av oberoende curatoren Maria Elena Guerra Aredal, som fokuserar på ny samtida konst. Från och med 2018 sammanfogades MEGA med yek (Oberoende curatornen Asrin Haidari) för att öppna ett nytt samtida konst galleri “Tegel”. Utrymmet delas mellan de två curatatorerna och de producerar utställningar och projekt både tillsammans och individuellt. 

Adress: Tegelviksgatan 51, Stockholm. Öppettider: Efter överenskommelse, (eller varje Lördag under utställnings perioder).

Index - The Swedish Contemporary Art Foundation

Index är en livlig konst institution med omfattande offentligt program, stora projekt många från samarbeten som ofta leder till att visa upp nyproducerade verk. Deras onsdagsevemang brukar vara väldigt välbesökta och innehåller varierande program med allt från live performances till readings och till magazine lanseringar. 

Adress: Kungsbro Strand 19, Stockholm. Öppettider: ONS-SÖN 12-18