Österlens iögonfallande konstscen

Kivik Art Center 

Kivik Art Center är beläget vid bergdala vid Lilla Stenshuvud, strax söder om Kivik på Österlen i Skåne. Ambitionen är hög på Kivik Art Center då de vill skapa en institution som inte liknar någon redan existerande. Ambitionen baseras på tanken om platsen som en kreativ mötesplats för arkitektur, konst och natur intresserade människor. Skulpturparken jobbar i gränssnittet mellan skulptur, arkitektur och natur. Där utgångspunkten är att presentera projekt baserad på faktiska erfarenheter, som kan utvecklas efterhand och aldriga sluta formas av den plats institutionen befinner sig på mycket likt den utveckling som Louisana gjort under de senaste 50 åren. 

Adress: BERGDALA, 277 35 Kivik 

Wanås Foundation

Denna spektakulära plats för samtidskonst är byggd på en ekologisk gård ute på den skånska landsbygden. Den permanenta samlingen av cirka 70 konstverk är installerade i en lummiga skulpturparken. Det är öppet året runt. Det finns också ett galleri inomhus, ett kafé och en butik.

Adress: Wanås, 289 90 Knislinge Öppettider: 30 mars–5 maj, tis–sön, 11–16, 6 maj–30 sep, alla dagar, 10–17, 1 okt–28 okt, tis–sön, 11–16, 5 nov–21 dec, tor–sön, 11–16.

Ystads Konstmuseum 

Ystad Konstmuseum byggdes 1936 och består av en steniga tegelbyggnaden med stora ljusa salar. Från början har Ystad Konstmuseum fokuserat på sydsvensk och dansk konst men erbjuder idag ett mer varierat utställningsprogram.

Adress: Sankt Knuts torg, 271 42 Ystad Öppettider: TIS-FRE 12-17, LÖ-SÖ 12-16

Tjörnedala Konsthall 

Tjörnedala Konsthall bedrivs av Östra Skånes konstnärsgrupp och bildades 1974 och är en förening för aktiva konstnärer boende i Kristianstad, Ystad, Sjöbo, Tomelilla, Simrishamn. På konsthallen arrangeras i snitt 8 utställningar per år, där både inbjudna konstnärer från främst de nordiska länderna och medlemmar från föreningen deltar. 

Adress: Tjörnedalavägen, 272 94 Simrishamn. Öppettider: TORS-SÖN 12-16

Galleri Thomas Wallner

Galleri Thomas Wallner grundades 1974 i Malmö. Galleriet blev snabbt en av de största gallerierna för samtidskonst i Sverige. Galleriet fick sig rykte som en av de mest intressanta gallerierna med fokus på unga konstnärer från Skandinavien, Europa och USA. Sedan dess har Galleriet deltagit i internationella konstmässor i Amsterdam, Berlin, Köln, Frankfurt, London och Stockholm.

Under 2010 köpte Thomas Wallner ett mejeri tillsammans med sin partner, Gun-Lis Falkman, i Simrishamn i hjärtat av Österlen där Galleriet nu är beläget. På grund av detta har galleriet nu tillgång till fantastiska utrymmen på 350 kvadratmeter för utställningar. 

Adress: Simris bygata 9, Simrishamn. Öppettider: TORS-SÖN 12-16