Survivors, Överlevare. , 2021

Teknik:

Storlek:

Edition:

Pris:

Brons, Bronze

15 x 5 x 5 cm

30

7 000 SEK

I somras mötte jag en ung tjej som visade mig sina ärr på armarna. Hon berättade att som en del i terapin kunde man få pengar för att bekosta tatueringar om man ville täcka över ärren.
Då förstod jag hur pass utbrett detta självskadebeteende måste vara, när tatueringar ingår i en terapi som landstinget bekostar.

Min brors son tog livet av sig för fyra år sedan, han var bara 15 år.

När jag arbetade på mina torsos i vax i somras tänkte jag på ärrvävnad, självförvållade eller efter operationer jag tänkte på bristningar och överhuvudtaget allt som kan vara skrivet på kroppen som märkts av livet.
Så med en lödkolv ristade och ritade jag på vaxet. Efter att de gjutits på gjuteriet i Pietrasanta jobbade jag med dem där och lät dem patineras i olika färger eller poleras gyllene. Några av dem har en slät yta, kanske finns ärren på insidan.
Jag kallar dessa torsos för Överlevare, Survivors.

Eftersom någon tar livet av sig varje dag i veckan bestämde jag att priset på torsona är 7000kr styck och eftersom det sker i hela världen i alla fyra väderstreck, så ger jag 400kr av min del till Suicide Zero.
Det kanske kan tyckas vara lite, men när jag säljer dem genom ett galleri blir det 50/50 efter gjutningskostnaden på 1000kr blir det 3000 var för galleristen och mig.
Jag har gjutit de första 18. Upplagan är på max 30. Än så länge har jag sålt två, nr 1/30 och nr 10/30.
Så jag sätter in 800 till er från mig med meddelandet Överlevare eller Survivors.
Jag tänker att konsten kan vara användbar för att uppmärksamma den psykiska ohälsan, ju mer vi talar om det desto mindre stigmatiserat blir det.
Det här blir mitt sätt att bidra.
Jag har donerat nr 13 till en Konstauktion där alla intäkter oavkortat gick till hjälporganisationer för Ukraina.
Kontakta mig för att veta vilka som är tillgängliga nu, en del är på utställning. Det går också bra att besöka mig i ateljén i Vinterviken för att se dem.

Transport och andra avgifter kan tillkomma.

Finns för upphämtning i Stockholm.