thumbnail image
MER OM AKTUELL KONST OCH KULTUR

Uppsala konstmuseum

Soppluncher 

Sopplunch och föredrag, nu även digitalt  Tisdagar 12.00-13.00 Museum Bar & Café                                         Avnjut en härlig soppa och lär dig mer om de olika formgivnara vid Upsala-Ekeby och deras klassiker. Eller gör en djupdykning i den ryska konsten abstrakta pionjärer. Höstens tre soppluncher sker både på plats i museet för en begränsad grupp, där biljetter förbokas. Eller så följer du föredraget från hemmet.

Soppa med hembakat bröd, inklusive dricka för 100 kronor, kan hämtas på Museum Bar & Café http://uppsalakonstmuseum.se/besok-museet/museum-bar--cafe/, eller på någon av Cajsa´s köks andra lunchserveringar: https://cajsas-kok.se/

Tisdag 29 september 12.00 Sven Erik Skawonius, min pappa. Betty Skawonius, kulturjournalistberättar från sitt hem om sin far och hans mångfacetterade formgivarliv. Han var konstnärlig ledare på Upsala-Ekeby vid två tillfällen, scenograf vid Dramaten och Kungliga Operan, samt verksam vid Kosta glasbruk. Förinspelad intervju som visas på plats i Museum Bar & Café, men kan även ses på egen skärm i hemmet.I samarbete med Upsala-Ekeby Sällskapet.

Tisdag 13 oktober 12.00 ngrid Atterberg och Viking Göransson.  Monica Atterberg-Göransson berättar om sina föräldrar och deras arbete som formgivare vid Upsala-Ekeby lervarufabrik. Ingrid Atterbergs form beskrivs ofta som djärv enkel och stram. Hon experimenterade med många nya glasyrer och utveckla nya keramiska. Viking Göranson var arkitekt och formgivare som arbetade med Stockholmsutställningen 1930, var konstnärlig ledare vid Upsala-Ekeby under 1950-talet och kom även att bli länsarkitekt samt slottsarkitekt i Uppsala. Föredrag på plats i Museum Bar & Café, men kan även ses på egen skärm i hemmet. I samarbete med Upsala-Ekeby Sällskapet.

Tisdag 3 november 12.00 Konkret och abstrakt – Om rayonism och tidigt ryskt avantgarde. ParetMikhail Larionov and Natalia Goncharova ochutvecklade på 1910-talet ett eget manifest, där ljusvågornas vibrationer stod i fokus. Rayonistern sökte en konst där abstraktionen gick bortom tid och rum. Natasha Dahnberg, konstpedagog, Uppsala konstmuseum berättar om en rörlig tid, framstående kvinnor och länken mellan Moskva och Paris. Föredrag på plats i Museum Bar & Café, men kan även ses på egen skärm i hemmet.

Mer om vad som händer på Uppsala konstmuseum: www.uppsalaknstmuseum.se


Ny säsong betyder att det är sista chansen att se sommarens bästa utställningar och att en massa nytt öppnar upp. Här kommer några tips på utställningar att spana in just nu! 

Lena Cronqvist på Waldemarsudde

Lena Cronqvist debuterade som konstnär 1965 och har sedan dess visat sina verk i många utställningar. 

I utställningen ingår verk från 1960-talet fram till idag, i form av måleri, grafik, teckningskonst, skulptur och textila verk. Med över två hundra verk är det den mest omfattande retrospektiven någonsin med hennes konst. Här finns även ett antal verk från senare år som aldrig tidigare visats publikt. 

Pågår till 25 oktober
Adress: Prins Eugens väg 6, Djurgården Stockholm

Verket Skyddsängeln som visas på Waldemarsudde

Sorgearbete på Bonniers Konsthall

Lena Cronqvist är dessutom aktuell i grupputställningen Sorgearbete som öppnar den 2 september på Bonniers konsthall. I utställningen deltar även konstnärerna Alejandro Cesarco, Berit Lindfeldt, Felix Gonzalez-Torres, Jennifer Loeber, Jonas Dahlberg och Nadine Byrne. Utställningen handlar om det arbete som sorg kräver. Det handlar dock inte om sorgearbete i en teoretisk eller filosofisk mening utan alla verk som samlas i utställningen är skapade ur eller i ett sorgearbete. 

Öppnar 2 september
Adress: Torsgatan 19, Stockholm

Stillbild från verk av Nadine Byrne

Alice Aycock på Djurgården

Under sommaren har den internationellt erkända skulptören Alice Aycock intagit Kungliga Djurgården. Nu är det sista chansen att se de otroliga verken.  

Den 73-årige konstnären, till vardags baserad i New York i USA, visar skulpturer som är inspirerade av naturkrafter, leksaker och nöjesfält. Det gemensamma för verken på Djurgården är rörelse och okontrollerbara krafter. 

Utställningen arrangeras av Prinsessan Estelles Kulturstiftelse och är hennes första separatutställning i Skandinavien. Utställningen öppnar 7 juni och pågår fram till 27 september.

Adress: Kungliga Djurgården Stockholm

Alien Twister av Alice Aycock

Bella Rune på Carl Eldhs ateljémuseum

Det lilla men vackra Carl Eldhs ateljémuseum i Stockholm visar denna sommar en utställning med konstnären Bella Rune. Bella är född 1971 och har studerat på Chelsea College of Arts i London och Beckmans designhögskola i Stockholm.

Hon är även professor på konstfack. Bella arbetar med skulpturer och kanske framförallt med tråd av olika slag och i denna utställning visas några av hennes storslagna och ömtåliga textilskulpturer.

Detalj från utställningen med Bella Rune.

Mycket nöje!