thumbnail image
TEXTILT FÅGELPERSPEKTIV

Brinnande färgkombinationer & pärlor i överflöd. Nyutexaminerade textilkonstnären Thilda Olsson inspirerar med sina djärva färgkombinationer och sin nyfikenhet inför textilens möjligheter.

6 min read

 Hej Thilda! Berätta lite om dig själv och din konstnärliga bakgrund?


- Hej! Jag är textilkonstnär. Kommer ursprungligen från Trollhättan men bor i Göteborg sedan ett par år tillbaka. Jag har två förberedande folkhögskole år i bagaget från KV-konstskola och Göteborgs Konstskola. Förra året tog jag en kandidat i textilkonst från HDK-Valand.


Spännande! Vad ville du bli när du var liten?


- Mitt lilla jag drömde faktiskt om att bli konstnär. Jag satt i timmar och målade av mammas porslinsfiguriner i köket och målade även Lyckoslanten-inspirerade teckningar som jag gav till farmor för att sedan ta tillbaka för att de var för ”bra”. Jag ville också bli språklärare i engelska och såklart delfinskötare vid ett kort ögonblick, men den stora drömmen var alltid att kunna få utrymme att skapa. 

 Vill du berätta lite om din konstnärliga utveckling & nuvarande konstnärliga praktik? 

- Måleriet var mitt främsta medium från början men när jag fick en påse med garn skänkt till mig för ett par år sedan och började utforska mer skulpturala sätt tillsammans med träformer lossnade någonting och jag blev nyfiken på textil. Jag fascinerades av textilens mjuka egenskaper och otroliga kapacitet. Det fanns så många textila tekniker som tilltalade mig och en ny dörr öppnades. Stygnen i tuften och broderiet har likheter med penseldragen men jag tycker det är något väldigt långsamt och monotont i att blanda färg på palett till skillnad från att göra färgbad med ull. Färg är grundpelaren i allt jag gör - den ger mig lusten! Jag älskar att gå på upptäcksfärd i nya kombinationer och att hitta nyanser som helt plötsligt funkar, då dem tillsammans med en andra hittar samhörighet. Om färgerna inte sitter börjar jag om på nytt. 

Apråpå textila tekniker så jobbar du både med bland annat tuftning och broderi med pärlor. Vill du berätta lite om teknikerna i sig och hur du började jobba med just de teknikerna?

- Tuftningen är en teknik där en genom att skjuta garn igenom en uppspänd duk med pistol och lufttryck kan skapa ryaliknande mattor och textilier. Det jag fastnade för var möjligheterna i materialen. Fluffiga, skimrande, matta, tjocka, mjuka och sträva, alla ter sig olika efter ha farit genom tuftmaskinen. Vilket gör att tuftning ständigt känns utmanande. Efterbearbetningen kan förändra uttrycket helt och möjligheten att skapa stora och omfamnande mjuka textilier som också kan upplevas som något levande och växande gillar jag. 

Att tufta är också väldigt fysiskt och det kroppsliga arbetet är viktigt eftersom det tillåter mig att vara helt i processen där varje rörelse är viktig. Görandet får vara i fokus och då kan jag vara som mest hängiven. Broderiet blir lite av en paus därifrån och de två skiftande tempona passar mitt temperament.

Pärlorna hittade jag till i en tid där jag inte hade tillgång till en större verkstad och blev därmed en annan kanal att uttrycka mig på. Broderi återkommer jag till i perioder men att arbeta med pärlor är ganska nytt och en nyfikenhet föddes i hur mitt språk översätts och tolkas i ett pärlbroderi. Det finns en tyngd och ett taktilt uttryckssätt i båda teknikerna som intresserar mig. 

Detalj från pärlbroderiet "Pärlan I"

Finns det några tekniker som du är sugen på att lära dig? 

- Oj, ja visst finns det det! Jag vill gärna börja växtfärga mitt egna material. Saknar färgköket på min förra skola HDK-Valand och ser så mycket fram emot att lära mig mer om naturfärgning när tiden finns. Att lära mig att spinna ull är något som också står på att göra listan.

Vilka är dina estetiska inspirationer? Vi älskar dina färgkombinationer! 

- Det där är ju en ständigt pågående sökning. Jag tittar under svampar och på träd efter mönster, kollar igenom böcker på second hand efter vyer från annat håll, besöker platser och berg och fotar vardagsföremål med goa färgkombinationer. En stor inspiration är flygfoton över skiftande landskap och på olika naturfenomen. Ovanifrån perspektivet är himla intressant! Säkert mycket för en sällan ser världen på det sättet och för att det gör det hela lite mer begripligt. Där uppifrån.

"Sandrev"

Vad har du för konstnärliga drömmar framöver? 

- Jag drömmer om ett rum fyllt med pärlor och garn! Haha, nej men drömmen är att kunna få skapa mera fritt utan kompromissande med tid och extrajobb. Att hitta en skönare balans i skapandet och det andra jobbandet. Åka på resa till Norge, Sydtyrolen, Grand Canyon, Island och se norrsken. Att få insupa massa naturupplevelser helt enkelt. Och att sätta ihop en utställning där både tuften och pärlbroderierna får ta plats! 

Finns det några konstnärer som du ser upp till?

- Svårt att bara välja några men jag tänker mycket på Georgia O’Keeffes landskapsmålningar. Hennes sätt att fånga omgivningen och använda färg är otroligt inspirerande och levande. Sedan finns det så många svenska textilkonstnärer som jag tycker om. Barbro Nilssons vävar, Ingela Ihrmans växtliga skulpturer och Kaisa Melantons mattor som är lekfulla i färg och form tilltalar mig mycket.

Vart går du helst och ser konst och vad hänger för konst på väggarna hemma hos dig? 

- Jag tycker om och dras till skulptural konst och givetvis textilkonst i alla former. Ett besök som lämnade ett fint intryck på mig var Nina BondesonKonsthallen här i Göteborg tidigare i år. Väggarna hemma hos mig är ständigt under konstruktion och pryds mest av prints och fotografier som kompisar har tagit tillsammans med någon Picasso och Matisse från second hand. 

"Chimär"

Vad jobbar du med just nu?

- Den senaste tiden har jag haft tid att kunna skissa en del på nya projekt och nu när min ateljé är färdigrenoverad så kan jag äntligen börja återgå till det normala. Samtidigt har jag påbörjat ett stort pärlbroderi som slukar mycket av min tid som jag förhoppningsvis kommer kunna visa snart! 

Tre snabba med Thilda Olsson

 Favoritfilm? Jurassic Park

Favoritlåt? Björnen - Sara Parkman

Favoritfärg? Grönt - alla nyanser! 


Kolla in Thildas Artworks sida här, hemsida här & instagram här.