thumbnail image
SOMMARHÄLSNING OCH NYTT SAMARBETE!

Hej kära medlemmar!

SKF konstförening vill passa på att önska er en härlig sommar och en lång och solig ledighet! 

Medan det har varit lungt här har vi för fullt planerat för höstens aktiviteter som vi ser mycket fram emot att få presentera för er. Vi håller även våra tummar för att de kommer att gå att genomföra! Vi håller er uppdaterade. 

Vi har dessutom inlett ett samarbete med konstföretaget Artworks som tillhandahåller ett kombinerat hemsides-, administrations- och kommunikationssystem specialdesignat för konstföreningar. 

Detta betyder att vi nu har en ny och fin hemsida! Här kommer ni framöver att hitta all information om vad som händer i föreningen vad gäller såväl föreläsningar, konstresor, utlottningar med mera. Vi kommer dessutom att skicka ut inbjudningar till våra aktiviteter och annan viktig och spännande information via systemet.

Här hittar ni sidan: https://artworks.se/gallerier/skfkonstforening

Landets bästa sommarkonst

Sen vill vi avsluta med lite tips på utomhuskonst att upptäcka runt om i landet nu under semestern! 

Alice Aycock på Djurgården

I sommar intar den internationellt erkända skulptören Alice Aycock Kungliga Djurgården i Stockholms innerstad. 

Den 73-årige konstnären, till vardags baserad i New York i USA, visar skulpturer som är inspirerade av naturkrafter, leksaker och nöjesfält. Det gemensamma för verken på Djurgården är rörelse och okontrollerbara krafter. 

Utställningen arrangeras av Prinsessan Estelles Kulturstiftelse och är hennes första separatutställning i Skandinavien. Utställningen öppnar 7 juni och pågår fram till 27 september.

Adress: Kungliga Djurgården Stockholm

Alien Twister av Alice Aycock på Djurgården

Djuriskt tema i Ängelsbergs Skulpturpark

Skulpturparken kom till 2003 på initiativ av Västmanlands läns konstkonsulent Marie-Louise Larsson-Wallén i samarbete med Engelsbergs Konstgille. Denna första upplagan var tänkt att pågå en vecka i maj men blev en sådan succé att konstnärerna övertalades att låta sina verk stå kvar i parken till i fyra månader.

Årets tema bygger på hur djur, människor och miljö är beroende av varandra. Sexton konstnärer ställer ut i parken som är öppen dygnet runt hela sommaren och som det är helt gratis att besöka.

Adress: Ängelsbergsvägen 4, Ängelsberg

Umedalens skulpturpark 

Umedalens skulptur är en skulpturpark vid Umedalen i Umeå. Finansierad av Balticgruppen, ett stort fastighetsbolag och är curaterad av Galleri Andersson/Sandström. Den första skulptur utställning visades här 1994. Sedan dess har 190 konstnärer blivit utställda i parken och 44 skulptur har lagts till den permanenta samlingen. 

Adress: Umeå

Marabouparken

När Sundbybergs stad köpte Marabouparken för 12 år sattes ambitionen högt. Man ville bli ett hett besöksmål för hela riket och bestämde sig att lägga krut på samtidskonst - både ett urval av svensk och internationella konstnärer skulle ställas ut. I permanent beskådning kan man kika på den samling konstverk som donerades till Marabouparken av den svenska målaren Hilding Linnqvist. Passa på att besök den trevliga restaurangen, som i sig kan vara värt ett besök.

Adress: Marabouparken, Löfströmsvägen 8
, Sundbyberg  

Skulptur i natur: Artipelag

Artipelag erbjuder den fantastiska permanenta utomhusutställning Skulptur i natur. På väg från eller till konsthallen möts vi av skulpturer som bäddats in i skogen, vid vattnet och på ängarna kring konsthallen. 

Utställningen bjuder på stor variation både i materialval, förhållningssätt och inte minst storlek. Utställningen visar både svenska och internationella konstnärer som Klara Kristolova och Jaume Plensa. Skulpturerna i utställningen flyttas verk med jämna mellanrum till nya omgivningar för att skapa nya sammanhang och upprätthålla utställningens dynamiska format.

Adress: Artipelagstigen 1, Gustavsberg

Verk av Jaume Plensa på Artipelag

Pilane skulpturpark på Tjörn

Varje sommar visas nya här konstverk. Skulpturparkens enda permanenta verk är skulpturen Anna av Jaume Plensa, en av världens största och vackraste skulpturer. Skulpturen har blivit som blivit ett landmärke för hela Västkuste.

Sedan 2007 har skulpturparken Pilane visat konst av bland annat internationella trofeer som Erwin Wurm, Tony Cragg, Magdalena Abakanowicz, Jaume Plensa, Alice Aycock, Bernar Venet och Laura Ford. 2016 utnämndes skulpturparken till en av Europas tio bästa skulpturparker av brittiska The Guardian.

Adress: Pilane gravfält, 471 92 Klövedal

Kivik Art Center

Kivik Art Center är beläget vid Bergdala vid Lilla Stenshuvud, strax söder om Kivik på Österlen i Skåne. Ambitionen är hög på Kivik Art Center då de vill skapa en institution som inte liknar någon redan existerande. En skulpturpark som jobbar i gränssnittet mellan skulptur, arkitektur och natur. Där utgångspunkten är att presentera projekt baserad på faktiska erfarenheter, som kan utvecklas efterhand och aldriga sluta formas av den plats institutionen befinner sig på mycket likt den utveckling som Louisana gjort under de senaste 50 åren. 

Adress: Bergdala, 277 35 Kivik 

Wanås Konstpark

Denna spektakulära plats för samtidskonst är byggd på en ekologisk gård ute på den skånska landsbygden. Den permanenta samlingen av cirka 70 konstverk är installerade i en lummiga skulpturparken. Det är öppet året runt. Det finns också ett  galleri inomhus, ett kafé och en butik.

Adress: Wanås, Knislinge 

Sist men inte minst: världens längsta konstutställning

Stockholms tunnelbana är världsberömt för konsten på stationerna. 900 000 resenärer åker (vanligtvis) varje dag i tunnelbana men hur många av oss registrerar egentligen konsten?

Här ryms vad som brukar kallas världens längsta konstutställning med 110 kilometer konst! Ungefär 90 av de 100 tunnelbanestationerna bjuder på unika konstverk. Nu kan man också passa på att ladda ner appen Stockholm Art Walk som hjälper dig att guidas med instruktioner, kartor och bilder. Dessutom innehåller appen en linjekarta över Stockholms kommunikationer.

Adress: Stockholm tunnelbana

Ha en strålande sommar!

SKF Konstförening