thumbnail image
SOFIES KONST

Vi besöker Malmöbaserade konstnären Sofie Josefsson. Med ett detaljrikt och ibland humoristiskt måleri skildrar Sofie Josefsson ofta vardagliga ting. Hennes talang speglas i att hon visas flitigt på gallerier runt om i landet.

3 min read

Året är 1990. Efter gymnasiet ville Sofie göra något roligt (vem ville inte det?!). Hon hoppade på en förberedande konstnärliga utbildning i ett år. Det blev startskottet på många år av konstnärlig utbildning: KV Konstskola, Hovedskous Målarskola och en liten avstickare till Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg med ett utbytesår i Prag innan hon landade på den 5-åriga och åtråvärda Konsthögskolan i Malmö. Sofie blev klar med utbildningen år 2002 och har blivit kvar i den skånska huvudstaden sedan dess.

Sofie i sin fina ateljé i Malmö. Fotograf Mats Stenberg.

Idag är Sofie verksam på Bragegatan i Malmö. Där ingår hon i ett ateljékollektiv på 7 (grymma) konstnärer som alla har sina egna rum men delar gemensamma utrymmen, kök och toaletter. 

För Sofie är det viktigt med ett socialt sammanhang där man kan ta del av varandras erfarenheter och få råd och inspiration. 

“Jag trivs med att det är mycket konstnärlig verksamhet i kvarteret. Här ligger till exempel också Konstnärshotellet, Konstnärernas Kollektivverkstad, Teater Lillith och på gården, Bronsgjuteriet. Ett kreativt miniuniversum med mycket aktivitet vilket hjälper mig att fokusera och känna tillhörighet”.

Sofie i action. Fotograf Mats Stenberg

Så länge Sofie kan minnas har hon känt sig pressad av de normer och förväntningar som ställs på unga flickor och kvinnor. Det var därför som hon sökte efter ett yrke med högre i tak, friare och roligare. Konsten blev och är fortfarande för Sofie ”ett eget rum” där hon får plats att höra och utveckla sin egen röst.

Sofie bor i ett hus i området Sofielund tillsammans med sin familj. Familjen består av sonen Herman, Sofies kompis Jennifer och kompisens dotter Mateja. I det ombyggda garaget bor John Essing, gitarrist i Bob Hund och Johns vapendragare Ellen. Hemma hänger konst från kollegor och vänner. Det är några riktigt fina verk av bland annat Mats Adelman, Tova Mozard och Nathalie Djurberg.

I byggnaden här arbetar Sofie tillsammans med 7 andra etablerade konstnärer.

Vi rundar av vårt samtal med att prata om vad man vill förmedla med sin konst. Sofie tror att det viktigaste för henne är att det ska framgå att hon är ärlig i sitt arbete, mot sig själv och betraktaren. 

“Jag vill att det skall kännas att jag tar det jag gör på allvar och att det inte upplevs krystat och sökt. Därför är min process ganska lång och spretig. Jag brukar pendla mellan kraftigt övermod till hopplöshet för att i bästa fall landa i någon ny liten erfarenhet som jag inte mött tidigare”. 

Sofie är aktuell med två utställningar som tyvärr har blivit uppskjutna på grund av Corona:

Polyfoni på Galleri Thomas Wallner är uppskjutet tillsvidare för allmänheten men går att besöka som samlare eller institution.

”Spår efter något som pågår” på Galleri 54 i Göteborg ändrat datum till 22 januari.

Spana in tillgängliga konstverk av Sofie här.