thumbnail image
KONST FRÅN TAIGAN

Vi beger oss till Västerbotten och träffar Sara Forsström vars naturnära konst skapas med material från taigan för att utforska det stora i det lilla.

5 min read

Sara Forsström har flyttat mer och mer av sin konstnärliga praktik från ateljén och ut i naturen. Expeditioner genomförs i närområdet eller längre bort. 

De planeras, realiseras, dokumenteras och utvärderas. Arbetet som består av läsning, skrivande, fotograferande eller tänkande utförs i tält, på skidor, i gläntor och på stigar.

Sara Forsström.

Hej Sara! Vad kul att träffa dig! Hur skulle du beskriva din konst med tre ord? 

Materialbunden, platsburen och yttopografisk.

Vilka tekniker arbetar du främst med? 

Jag målar mest med olja på linneduk, men kombinerar ofta det med olika blandtekniker som närmar sig skulptur. 

Har du alltid vetat att du skulle bli konstnär? 

Jag har alltid velat få ägna mig åt någonting fritt och kreativt, så ja det skulle jag nog ändå säga. Men som barn visste jag nog inte att konstnär var något som man kunde vara på heltid utan den drömmen formulerades snarare under mina sena tonår.

Taiga 2.0, linne och akryl installation.

Var hämtar du din inspiration från? 

Mitt skapande börjar alltid på ett eller annat sätt i något jag tidigare har gjort, sett eller tänkt. Jag fotograferar mycket med min mobilkamera och för anteckningar som tillsammans skapar ett slags rum där det jag hittat blir till detaljer som jag fokuserar på under olika perioder.

Men jag inspireras även av platserna jag besöker, böckerna jag läser, filmerna jag ser, samtalen jag får vara del av och mina kollegors processer. 

Vilka andra konstnärer inspirerar dig och finns det någon utanför konstvärlden som inspirerar dig? 

Jag inspireras av många samtida kollegor. Så många att listan lätt blir lång, men några exempel är Una Ursprung, Sara-Vide Ericsson, Karin Granstrand, Fredrik Åkum och Joel Slotte.

Även utanför konstvärlden finns det såklart personer som jag inspireras av. Ofta musiker och författare som Selma Lagerlöf och Moondog.

Taiga 2.0, linne och akryl installation.

Du är baserad i Västerbotten! Hur är det att vara verksam som konstnär där?

Jag är född och uppvuxen här i Västerbotten och som hemkommen efter ett antal år som studerande och verksam på andra platser i Sverige och utomlands har det kommit att kännas helt naturligt för mig att det också är här jag är verksam. 

Platsen där jag lever och bor har alltid varit central i mitt skapande. Att den platsen nu även är den jag kommer ifrån gör det bara ännu mer intensivt.

Vad tycker du är det bästa och det svåraste med att vara konstnär? 

Det bästa med att vara konstnär står i direkt relation med det som samtidigt är det svåraste, vilket är friheten. Jag har gett mig själv tillåtelse att verka enligt min egen sanning vilket innebär en rik vardag där jag strävar efter att fylla mina dagar med det som känns sant och angeläget för mig.

Det svåra ligger i priset på just den friheten. Ekonomiskt, men också mentalt där oro för framtiden och skuldkänslor över min privilegierade position finns.

Sara Forsström, Utan titel i Gouache.

Har du fått något råd som du minns och bär med dig i ditt konstnärskap? 

Talang är bara värt så mycket. Att kunna arbeta är det som gör hela skillnaden.

En lat person med mycket talang stannar snabbt upp i sitt skapande, samtidigt som en person med kanske mindre talang men som arbetar hårt kommer vidare i sitt. 

Nyckeln ligger i själva görandet. Det var min lärare Sören på Stenebyskolan som lärde mig detta och det är något som jag regelbundet har nytta av och påminner mig om när jag märker att jag stannat upp av bekvämlighet eller av rädsla.

Min farfar lärde mig att inte slarva och att alltid välsigna mitt arbete med handens omsorg.

Har du något drömuppdrag?

Det vore fantastiskt att få göra ett stort och permanent verk på någon enslig plats i naturen.

Vy från tält. Foto Sara Forsström.

Vad tycker du att konsten är till för? 

Jag tycker inte att konsten ska vara till för någonting alls. Den ska få existera på samma sätt som naturen gör det. Och precis som med naturen har vi ansvar för att se till att skydda den från att tyglas av oss för att tjäna våra egna syften.

Var kan vi se dig och dina verk framöver? 

Jag själv finns att beskåda i Skellefteå med omnejd tills den här pandemin blåst över. Mina verk går att se på Instagram @sforsstroem och här på Artworks. Att fixa ny hemsida står på höstens att-göra-lista och i övrigt tänker jag bara jobba på.

Work in progress i Sara Forsströms ateljé.

Lär mer om Sara på hennes Artworkssida här!