thumbnail image
Q&A MED ALEX VIIK

21-årige konstdebutanten Alex Viik från Borås skapar konst som imponerar. Hans första soloutställning hos galleristen Jeanette Ölund sålde slut innan utställningen öppnat. Vi passade på att ställa några frågor i samband med hans pågående utställningsprojekt hos företaget Kungsleden.

5 min read

Från en ung ålder började Alex att rita av saker och ting som kom i hans väg och fångade hans intresse. Hans nyfikenhet blandades med en vilja att skapa och det blev därför lätt för Alex att sätta pennan till pappret. Han insåg ganska snabbt han hade var född med en talang vilket troligtvis fick honom att lockas än mer. 

Efter några år kunde han rita av ett föremål nästan perfekt men var fanns egentligen hans egna avtryck i målningen? Alex insåg att han behövde uttrycka sig på ett annat sätt och sökte sig mer mot konsten. Han introducerades till en värld av karaktärsstudier, introspektion, perspektiv, klassiska renässansmålningar och rebelliska konststilar. Alex introducerades till en värld som var fri, och han fastnade.

Detalj i en av Alexs målningar.

Du är fortfarande väldigt ung, är konsten något som du tror att du kommer att vilja hålla på med hela livet? 

Det tror jag. Att uttrycka mig konstnärligt är verkligen något som jag behöver. 

En viktig tidpunkt för mig var när jag besökte en Basquiat x Warhol utställning i London. Jag blev extremt fascinerad av deras historia och alla saker de hade uppnått under sin livstid. Att se deras konstverk framför mig… det var något helt annat. Att se hur deras konst förändrades med tiden samt hur den lever vidare idag motiverade mig till att försöka med min egen konst. 

Hur kom det sig att det blev fokus på måleri?

I jakten på mitt eget konstnärliga uttryck så bestämde jag mig för att gå från pennan till penseln. Jag ville börja arbeta mer med färg och explosiva visuella uttryck. Jag vände mig till att undersöka massa typer av målningar. Allt från renässansmålningar till popkonst. Jag insåg att jag själv kunde skapa så mycket mer känslor med måleri än något annat. Jag kunde också utforska mer med olika färgkombinationer och kompositioner vilket gjorde det mer intressant för mig själv. Med hjälp av måleri så blev det lättare att uttrycka mig själv genom konsten som jag ville skapa. 

Alex Viik framför en av sina målningar.

Skulle du vilja arbeta med någon annan stil?

Absolut. Jag har testat på att arbetat med skulptering.

Jag är alltid öppen för att testa nya grejer, framförallt när det är konstnärligt. Efter att ha beundrat Michelangelos skulpturer i många år så är det ingen överraskning att jag har försökt med den stilen också men just nu fokuserar jag på måleriet. 

Vad ser du mest fram emot efter avklarade studier?

Att ta konsten till nästa nivå. Studierna har ätit upp mycket av tiden, men längtar tills jag kan återgå till konsten med full kraft. 

Kan du berätta kort hur din arbetsprocess ser ut?

Det börjar alltid med en tanke. Det kan vara ett objekt eller en karaktär i en viss position eller storlek. När jag väl börjar måla fram det som fångade mitt intresse leder det alltid till en annan idé och med olika visuella kombinationer och ord så börjar jag bygga fram en berättelse. Detta kombinerat med hög musik i bakgrunden gör att jag kan sitta i flera timmar. Jag fortsätter oftast tills jag blir nöjd med målningen och om jag ångrar något så målar jag över det och börjar om. Det gäller att vara fri. 

Du hade en populär och välrecenserad utställning hos galleriikonen Jeanette Ölund i Borås för ett tag sedan, hur hamnade du där? 

Jag kom till en punkt där jag tyckte att allting gick för segt med konsten så jag började leta efter rätt plats att ha min debututställning. Jag tänkte varför inte sikta högt så jag tog med två konstverk och gick till galleriet. Jag introducerade mig själv och två stora konstverk till Jeanette och hon var imponerad. Vi pratade en stund om allt möjligt och några dagar senare planerade vi in en utställning. Jag blev den yngsta konstnären som hade ställt ut där, vilket är galet när jag tänker på det. En otroligt kul upplevelse! 

Alex med ryggen till under hans utställning hos Jeanette Ölund.

Konst är för många svårt och otillgängligt, gillar du det eller vill du som vi att konst ska uppskattas och njutas av lika mycket som exempelvis musik?

Jag tror att skälet till varför vissa drar sig till konst är för att det kan uppfattas som exklusivt. Självklart kan man se det som att det bidrar till värdet av konstverket men själv tycker jag att alla bör uppskatta konst. Även om konst inte alltid finns tillgänglig som musik så ska det inte stoppa folket från att uppleva och uppskatta den. Mona Lisa skulle inte vara ett konstnärligt fenomen om alla hade en kopia i vardagsrummet. 

Se Alex utställningsprojekt hos Kungsleden här.