thumbnail image
KKKONST I CORONATIDER OCH NY HEMSIDA

Hej alla medlemmar i KKKonst!

Jag hoppas att ingen av er har drabbats allvarligt av coronaviruset direkt eller indirekt, men det finns kanske risk för det.

Vår förening hade sitt årsmöte i slutet av februari, och strax därefter började regeringen utfärda olika rekommendationer för att bromsa smittspridningen. Det medförde bland annat att vi i styrelsen valde att hålla vårt första konstituerande möte över nätet. Vilka poster olika ledamöter fick i styrelsen kan ni läsa på vår hemsida.

Eftersom Konstrundan på Österlen och även andra konstrundor ställdes in, så beslutade vi att tills vidare avvakta med inköpsrundor. Vi kommer inte heller att ta emot gallerister som vi annars kunde handla av. Det innebär att vi tyvärr inte kan börja handla konstverk till nästa års utlottning som vanligt. Vi hoppas att det går att göra senare i år. Vi funderar också på om vi kan handla en del konstverk på nätet tills vidare.

Även Kulturnatten har ju ställts in, så det blir inte av med någon medverkan där för vår del.

Det vi har kunnat göra är att gå vidare med samarbetet med företaget Artworks (som vi nämnde i verksamhetsberättelsen) med en ny hemsida, bättre medlemshantering och enklare kommunikation till medlemmarna. Detta brev går ut med hjälp av funktionerna på den nya hemsidan. Den 15 april släckte vi ner vår tidigare hemsida och adressen www.kkkonst.se går nu till den nya platsen på Artworks.se. Titta gärna in där!

Vad är fördelen för er medlemmar med den nya hemsidan? Vi tycker det blir lättare att se konstverken i det nya formatet. Det går också att få en uppfattning om storleken med funktionen ”Se konstverket på väggen”. Sedan finns det möjlighet att köpa konstverk via Artworks (och det är förstås detta de kan tjäna pengar på, vi betalar inget för platsen). Nog är det så att man ser flera fina konstverk på våra utställningar, men sedan vinner man inte någon av dem. För de flesta är det kanske svårt att veta var man kan köpa konstverk? En funktion på den nya hemsidan är att vissa av konstverken vi lägger upp länkas till en sida där man även kan köpa verk av konstnären.

Eftersom vi inte kunnat göra några nya inköp har vi förstås inte kunnat lägga upp några konstverk till nästa års utlottning ännu. Men titta på garantivinsten av Hans Jonsson, där kan man se ett exempel på hur det kan fungera.

Andra funktioner är att man kan titta in hos konstföreningar, konsthallar och gallerier runtom i landet. På deras ”Konstkarta” får man upp massor av prickar där de med orange färg är konstföreningar. Det är över 80 konstföreningar som samarbetar med Artworks på det här sättet. Mörklila prickar går till olika gallerier.

Vill du leta efter konst till salu kan du klicka på den rörliga ikonen för Artworks och sedan sortera bland tusentals konstverk.

Mycket i samhället går nu ner, stängs eller går på lågvarv. Det gäller även kulturlivet. En del flyttar dock över till nätet och det är bara att hoppas att konst och kultur kan vara till tröst och nytta även under de restriktioner vi tvingas leva under. Och att både konstnärer, institutioner och företag kan överleva och blomma upp när coronakrisen någon gång är över.

Vänliga hälsningar
Michael Dahlman
ordförande