thumbnail image
NY TEKNIK GÖR ALLA TILL KONSTEXPERTER

En krönika av Artworks Henrik Kanekrans för SvD Perfect Guide.

3 min read

Denna krönika skrevs av Henrik Kanekrans SvD Perfect Guide år 2018. Lika relevant nu som då!

Teknikföretaget Verisart tror sig kunna spåra alla konstverk någonsin sålts. Hur ska det gå till i världens kanske mest analoga bransch? 

Den Oxford utbildade entreprenören Robert Norton tror sig ha svaret. Robert Norton, tidigare VD för konstsajten Saatchi Online och Sedition Art har troligtvis tagit sig an sin hittills tuffaste utmaning. Att katalogisera och visa ursprung till alla världens konstverk med hjälp av blockchain-tekniken. 

Kryptovalutan Bitcoin var först ut med tekniken. Sedan dess har mängder av produkter som diamanter, aktiebrev och avtal gått i fotspåren i hopp om vad som utlovas - full transparens och en personlig historia för varje produkt i fråga.

Med pengar från det israeliska riskkapitalbolaget Rhodium, ska Verisart enligt Norton “tillåta konstnärer att ha full kontroll över sina verk”. Men vad är egentligen blockchain, hur funkar det och varför på konst, frågar vi Norton. “Blockchain är ett krypterat system som har koll på alla överföringar som har gjorts av en produkt och som sedan lagras på datorerna hos alla dem som är med i kedjan. Tänk dig att Picassos alla verk fanns inlagda i en kedja där du kan se härkomst av ett verk och i realtid få ett äkthetsintyg som verifieras av alla som är med i kedjan.”

Många ser de tydliga fördelarna med en transparent och öppen marknad, inte minst för kunderna. För första gången har exempelvis myndigheter i Belgien och Schweiz börjat att intressera sig för konsthandel på grund av just risken för penningtvätt och skattesmitare. Tidningen Art Newspaper rapporterade i januari 2016 att det inte var många i branschen som visste om att den schweiziska företagaren Yves Bouvier var konsthandlare. Utan allmänhetens vetskap hade han och hans tidigare kund, den ryska miljardären Dmitry Rybolovlev, handlat konst för inte mindre än 2 miljarder US dollar under loppet av några år. Något som blockchain-förespråkare menar inte skulle kunnat hända med kedjesystemet.   

Kommer saker och ting förändras eller kommer myndigheter, ny teknik och ambitiösa företagare som Robert Norton att tappa intresset? De flesta i branschen verkar hoppas att frågan kommer att tyst försvinna, men om marknaden vill växa, och om konst ska omvandlas till en legitim tillgångsklass så kommer bättre öppenhet och lagstiftning att vara en nödvändighet. 

Norton är positiv om vad framtiden har att vänta, inte minst med anledning av de fördelar som tekniken och digitalisering skulle kunna tillföra konstvärlden. “Ny teknik har potential att förbättra öppenhet, upphovsrätt och ägarfrågor.” 

Kanske kommer den dagen då ett konstverks äkthetsintyg kan bevisas genom några klick istället för långa utdragna processer i rättssalen. 


Robert Norton
Ålder: 48
Svensk favoritperson: Björn Borg
Mest intressant svenska företaget just nu: Klarna
Mest intressant svenska artist just nu: Lykke Li