thumbnail image
NORMER, IDROTTANDE OCH PSYKISK HÄLSA – SAMARBETE MED KAMPSPORTAREN MUSSE HASSELVALL

Inom idrotten och i media möts vi idag av normer som kan bidra till en livsstil som i längden kan bli ohälsosam, där trånga ramar för både våra kroppar och synen på vad som är maskulint och feminint, bidrar till att många mår allt sämre.
En person som vågat vandra utanför dessa normer är Musse Hasselvall – kampsportaren, regissören, programledaren, och nu författaren. Återkommande teman i hans projekt handlar om hur vi är mot varandra med ämnen som rasism, mobbning och normer. Musse har medverkat i Rallarsving, Yippie-Kai-Yay, Välkomna nästan allihopa, Det handlar om dig och PK-mannen, för att nämna några.
I sina sociala medier är Musse djupt personlig, och visar öppet sina känslor och sin sårbarhet. Där han bland annat bearbetat sin sorgeprocess.

I vårt samhälle finns det en stark norm för män och unga pojkar att stänga inne sina känslor och med det; visa sig starka – ideal som kan få förödande konsekvenser för individerna själva, men också för människor i dessa mäns närhet.

Under resterande tiden av 2019 kommer Arvika konsthall att ha ett digitalt samarbete med Musse Hasselvall, där vi tar del av Musses berättande. Främst via att reposta hans texter från Facebook och Instagram. Målet är att förmedla en mer varierad mansnorm, där vi tillsammans kommer verka för att nå ut till olika idrottsföreningar i närområdet – för att starta ett samtal kring normer, idrottande och psykisk hälsa.

Foto: Erik Lundback