thumbnail image
SMÄLTPUNKTEN MELLAN DIGITAL OCH FYSISK KONSTUPPLEVELSE

Nordiska Akvarellmuseet fick som många andra ställa om verksamheten under en oviss tid. Idag är de en ledande institution på den föränderliga konstscenen. Vi möter konstpedagogerna Linnéa och Jonte för att lära känna denna högaktuella mötesplats för samtida konst som hittat smältpunkten mellan en digital och fysisk konstupplevelse.

6 min read

Vi på Artworks har haft nöjet att samarbeta med konstpedagogerna Linnéa Axelsson och Jonte Nynäs på Nordiska Akvarellmuseet det senaste halvåret genom att hjälpa konstföreningar runt om i landet att arrangera digitala visningar av deras utställningar. Efter ett par oerhört imponerande konstupplevelser möter vi de pratglada konstpedagogerna för att lära känna dem och museet bättre.

Nordiska Akvarellmuseet ligger på den magiska platsen Tjörn i Skärhamn med havet som granne. Museet öppnade för publik år 2000 och har sedan dess hållit diskussionen om akvarell levande. 

- Vi vill hela tiden utmana folks föreställningar om akvarell och vi brukar säga att vi arbetar utifrån tre perspektiv: det är akvarell som tradition, akvarell som uttryck och akvarell som koncept. Expanderar man det och tänker på idén om akvarell kan det bli hur stort som helst. Med det sagt kan det lika gärna vara videokonst med vatten som tema som vi ställer ut, säger Linnéa. 

Nordiska Akvarellmuseet på Tjörn i Skärhamn

Vid Nordiska Akvarellmuseet har konstpedagogiken en central roll och de gör många satsningar för att sänka trösklarna till konsten så att den blir mer tillgänglig för alla. 

- Vi skapar möjligheter för våra besökare att se, prata om, tänka kring och göra konst tillsammans. Vi har hela tre verkstäder i vårt museum, och man ska ju inte märka ord men att dom heter verkstäder är en viktig skillnad; de heter inte ateljéer eller något med barn eller kultur, utan det är tydligt att det är en plats där någonting händer. Till exempel heter en av verkstäderna experimentverkstaden för det finns en tanke om att det är viktigt att lära sig genom konsten, säger Jonte. 

Konstpedagogerna Linnéa Axelsson och Jonte Nynäs i experimentverkstaden på Nordiska Akvarellmuseet

När man pratar med Linnéa och Jonte känner man den passion som de båda har för konsten och deras övertygelse om att konsten gör verklig skillnad. De befinner sig på ett av Sveriges mest spännande museum vilket gör deras infallsvinkel på konstens syfte särskilt intressant. 

- Jag tänker att konsten är till för att vi ska bli bättre människor. Jag tror stenhårt på konstens stora betydelse för människans känsla av mening i livet och det här med att man förstår sig själv genom andra, säger Linnéa.

De berättar även att man som konstpedagog i viss mån är filtret mellan konstverket och beskådaren och att det innebär ett stort ansvar för hur konsten upplevs. 

- När man har en grupp på besök och säger att allas röster är lika mycket värda och att alla måste få komma till tals så uppstår det en energi. Att ingen säger åt dem vad konsten föreställer eller betyder, att ingen äger tolkningsföreträdet, säger Jonte. 

Hundertwasser, 227 A RAINDROP WHICH FALLS INTO THE CITY, 1955, Paris © 2021 NAMIDA AG, Glarus, Switzerland

Museet skulle fira sitt 20-årsjubileum under förra året och hade ett digert program planerat med en massa spännande aktiviteter. Pandemin och restriktionerna satte käppar i hjulet och de har liksom många andra behövt anpassa sin verksamhet för att navigera sig i en föränderlig tid. En utveckling som trots allt inneburit en värdefull och framtidsförberedande omställning. Att något positivt kommit från året som gått är både Linnéa och Jonte helt överens om, där till exempel deras uppskattade digitala visningar inte hade varit möjliga att göra för bara ett år sedan. 

- Vi har köpt in ny fräck teknik och vi har prövat och övat oss fram vilket har gett oss ett helt nytt medium. Vi har och testat oss fram i alla möjliga format både för slutna grupper och en bred publik, för enstaka verk och hela utställningar. Men från allra första början när allt stängde ner under 2020 då körde vi med en mobiltelefon och ett headset med sladd där ljudet var ganska dåligt och kameran var skakig. Nu har vi fattat att vi behöver tänka på ett helt annat sätt för att det ska funka digitalt både vad gäller teknik och upplägg, säger Linnéa. 

Från samlingen: Sólveig Aðalsteinsdóttir, Evaporated Watercolors in Glass, 2000.

Digitaliseringen är inte den enda positiva följden av ett år fyllt av restriktioner. Med minskat tryck på verksamheten har de även fått tid till reflektion och kreativitet som har bevisat sig viktig för framtiden. 

- Vi är väldigt bra på att hitta på nya projekt hela tiden och tänka framåt, men nu har vi också blivit mer självreflekterande på ett annat sätt och kunnat titta på vad är det vi vill göra, säger Linnéa. 

Programmet är fullspäckat framöver och även om man fått göra vissa kompromisser och omställningar så hittar konstpedagogerna kreativa och interaktiva lösningar för att förmera konstupplevelsen. 

- Jag jobbar nu på en aktivitet för barnfamiljer som jag har hittat på utifrån Hundertwasser-utställningen. Aktiviteten heter Flaskpostens gåta, bygger på ett storytelling-koncept och innehåller både en skattjakt och tips på skapande aktiviteter. Ledtrådar gömmer sig bakom QR-koder på några olika platser här i Södra hamnen, säger Linnéa.  

I höst kommer de även att arbeta vidare med konstpedagogik kring ett digitalt konstprojekt som heter Liquid Fiction

- Det är riktigt klurig konst och det ska bli kul och utmanande att arbeta med den pedagogiska sidan av det hela. Där stretchar vi verkligen det där med tradition, uttryck och koncept, och jobbar med frågeställningar som "vad är det flytande" och "vad är konst i det utvidgade fältet". Akvarell är ju materiell och fysisk, men i det här projektet blir det immateriellt i det digitala och det ska bli spännande att gräva djupare i, säger Jonte. 

Med en massa spännande projekt framöver hoppas både Linnéa och Jonte att allt återgår till det normala i höst så att de får möta skolgrupperna och andra besökare igen i utställningarna, det som de älskar mest med sitt uppdrag. Men med nya lärdomar och verktyg kan de nu förstärka upplevelsen och lägga till ytterligare en dimension; den digitala. 

Vill ni boka en digital visning med Nordiska Akvarellmuseet? Hör av er till oss!  

Ni kan läsa mer om kommande utställningar på deras hemsida.