thumbnail image
MED DRÖMMAR OM MONET OCH VAN GOGH

Artworks har gjort en kort Q&A med vår Caroline Spaak och Karin Dahlin på Hammerdals konstförening för att få höra om konsten på jobbet och vad som står på agendan för hösten.

Hej Caroline och Karin, vad händer i konstföreningarna under hösten?

Caroline: Vi brukar arrangera olika utställningsbesök under året samt vårt konstlotteri i slutet av året. Nu närmast ska vi till Fotografiska museet i Stockholm och i oktober ska vi till Kungliga Slottet.

Karin: Om några veckor är det Konstens vecka i Hammerdal och då ställer vi ut en vandringsutställning bestående av  åtta samtida konstnärer från Medelpad och Jämtland, bland andra Börje Alström och Kaj på Höjda. Nu i helgen ska vi åka på en kulturresa till Stockholm där vi ska gå på muséer och utställningar, konserter och teater. Vi har även en studiecirkel som börjar i oktober med 10 träffar under året där vi varje gång fokuserar på ett specifikt tema; årets ska snart spikas! 

När blev du medlem?

Caroline: Jag blev faktiskt medlem i föreningen så sent som i våras, främst för att jag tyckte att det lät som ett roligt sätt att träffa kollegor och ta del av konst. Sen lockade konstlotteriet! Konstföreningen köper in och lottar ut otroligt ball konst. 

Karin: Jag har varit med i 10-15 år tror jag. Jag gick in i styrelsearbetet direkt och har blivit mer och mer intresserad av konst ju längre jag varit med.

Har ni någon konstnär som ni drömmer om att få ställa ut?

Caroline: Jag hittade konsten genom Claude Monet och Vincent Van Gogh. Så om man får drömma stort skulle jag säga någon av dem.  

Karin: Lars Lerin vore väldigt roligt att få ställa ut och Yrjö Edelmann gör häftig konst. Jag är också sugen på att ställa ut mer skulpturer och installationer. 

Hur går ni tillväga när ni ska köpa in konst till utlottningarna?

Caroline: Styrelsen gör inköp till utlottningen och våra samlingar. Vi samlar ofta inspiration från olika vernissager och utställningar. Alla har ögon och öron öppna och förslag tas ofta väldigt väl emot. Ibland kommer konstnärer direkt till oss och då kan vi göra inköp om vi hittar något som vi gillar. 

Karin: Vi brukar köpa in verk från de konstnärer som ställer ut hos oss. 

Karin, vilka aktiviteter brukar vara mest populära?

Karin: Våra två huvudutställningar är alltid välbesökta. Vi hade tema återbruk för något år sedan och det lockade väldigt många besökare. Även utlottningen på årsmötet är mycket populär. 

Vad är du mest stolt över?

Caroline: Det är nog faktiskt konstlotteriet. Tänk att vinna en riktigt fin tavla liksom!

Karin: Att vi får ut konsten till våra unga. Under våra utställningar bjuder vi in alla barn från förskolan till årskurs 9 att komma och titta. Då bjuder vi in konstnären att berätta om utställningen och ungdomarna kommer alltid med så roliga frågor och ärliga åsikter. 

Caroline, är konst nödvändigt på företag?

Caroline: Jag tycker definitivt att det är nödvändigt med konst på arbetsplatsen! Det är spännande och roligt att se olika sorters verk på väggarna där man arbetar; konsten förhöjer arbetstrivseln. Vi tar emot mycket klienter varpå konst blir ännu viktigare för att visa vilken typ av advokatbyrå Vinge är samt för att ge dem ett välkomnande intryck och en roligare känsla i mötesrummen. 


Advokatbyrån Vinge har visat på hur man bygger sitt varumärke och konstintresse parallellt.