thumbnail image
MATTIAS FRISK HITTADE TILLBAKA TILL SITT EGET UTTRYCK

  


Linköping Mattias Frisk ställer ut sina oljemålningar på Saabs Konstförening.

Zenaida Hadzimahovic

17:30 | 2020-03-13 Östgöta Correspondenten

Konstnären Mattias Frisk från Skänninge är känd för att bland annat ha tillverkat Nyponpriset 2018 till Lars Winnerbäcks stiftelse och för att ha skapat skivomslag åt åtskilliga rockband runt om i världen. Hans senaste utställning med egna verk visades 2012 – "Minnesmässa för utdöda fåglar".

Vägen tillbaka till sitt konstnärliga uttryck, efter åtta år med beställningsjobb, har inte varit enkel. Men Frisk skaffade sig ett vanligt arbete på för två år sedan och sedan dess har han haft mer tid och mer energi för eget skapande.

– I fjol fick jag förfrågan om jag ville ha en egen utställning och jag gick in i det med öppet sinne. Utställningen är ett resultat av ett konstnärligt sökande som kanske spretar åt olika håll, säger han.   

Ibland hämtade han inspiration från låttitlar vars innehåll han tolkade i olja på duken. Med vissa verk har han arbetat från och till under flera år, som målningen "The red in the sky is ours".

– Den började jag måla för flera år sedan och blev klar i höstas. Jag känner ibland att det kan bli ännu bättre om jag jobbar lite till. Och då kan det dröja innan jag blir färdig. Även när målningen är klar känns det som att jag skulle kunna fixa lite till.

Ibland "lekte" han med symboler som han lånade från konsthistoria eller populärkultur.  På duken låter Mattias Frisk myt och verklighet mötas. Samma utrymme delas av saga och vardag, av liv och död. Konstnären lämnar också en hel del plats till åskådarens egen tolkningsfantasi.

Utställningen invigs klockan 14, och pågår till 29 mars.