thumbnail image
MATERIALITET OCH NOSTALGI

Hantverk och nytänk. Bruksföremål och konstverk. Keramik och mode. Popkultur och nisch. En som checkar alla boxar är konstnären Truls Mårtensson. Vi mötte honom under en paus i ett utställningsbygge på Konstfack. Det blev ett samtal om material, mode och hur han lite otippat började med keramik.

5 min read

Keramik, ett urgammalt hantverk och supertrendig idag - både som bruksföremål och som konst. En konstnär som förenar hantverket med nytänket och bruksföremålet med konstverket är ingen mindre än Truls Mårtensson

Truls med ett av sina verk.

Truls (född 1993) går fortfarande på Konstfack men är redan representerad av Hall Gallery och aktuell på samma galleri med sin andra soloutställning “My Presence is a Present”. Hans första soloutställning “Time to Get a Job” visades på Stripped Vintage under 2020. 

“Jag har varit en del av Hall Gallery sedan de startade i juli. Utställningen “My Presence is a Present” som pågår till nionde januari 2022 handlar om hybris och självhat, bilden av framgång och lycka och om att hålla upp en fasad kontra faktiskt verklighet. Då objekten är så fysiska har vi gjort 3D-scanningar på verken som visas som filmer och så säljer vi också verket som NFT:s (Non-fungible Tokens). Det är spännande att leka med förhållandet mellan materialbaserad och icke-materialbaserad konst.”

Verket "My Presence is a Present" på utställningen med samma namn på Hall Gallery (2021).


Verket "Cartier Crash" som visas på utställningen “My Presence is a Present” på Hall Gallery (2021).

Utöver soloutställningarna har Truls även deltagit i ett flertal samlingsutställningar, bland annat på Hall Gallery och tillsammans med DotDotDot. På Konstfack går han kandidatprogrammet i keramik och glas och det Truls själv sysslar med är just keramik. Intresset för keramik väcktes dock lite av en slump.

“Jag har hållit på med keramik i fyra år. Jag pluggade konst och filmhistoria på UCLA i Los Angeles. På skolan hade de keramikverkstäder och då passade jag på att testa keramik men jag gjorde det bara som en hobby. Efter Los Angeles flyttade jag tillbaka till Sverige och då fortsatte jag med keramik på kvällskurser. Efter det så började jag på Nyckelvikens förberedande konstskola och gick där ett år. Jag trivdes väldigt bra och gillade Stockholm som stad vilket resulterade i att jag stannade kvar och sen kom jag in på Konstfack 2019.” 

Den keramik som Truls gör är ofta populärkulturellt inspirerad och refererar till allt ifrån mode till vilda västern, serietidningar och Formel 1. 

“Jag snöar ofta in på saker. Jag kan inte köra bil, men det som är lockande i till exempel Formel 1 är estetiken och hur den kan kombineras med keramik. Det som är spännande är; går detta att göra i keramik? Går det till exempel att göra en bil eller en flagga?” 

Verk av Truls, en del av ett samarbetet med ChateauSthlm.

Ett fokus i Truls konstnärskap ligger ofta på att förmedla en känsla eller en stämning genom det materiella keramiska objektet. 

“När jag upptäckte att keramik kan se ut på så olika sätt blev det en drivkraft. Vad går gränsen för det man kan berätta genom keramik? Vad kan man gestalta i keramik - det är spännande. Jag gillar att skapa sådant som man vanligtvis inte förknippar med keramik. Det man oftast tänker på är kanske ett bruksföremål såsom en kopp. Jag gillar också det fysiska objektets förmåga att bära med sig historier och minnen. Med bildreferenser kan man berätta ganska mycket och styrkan ligger i keramikens beständigt i kombination med det estetiska.”

Ett annat tema som Truls ofta återkommer till i sin konst är nostalgi, eller snarare en hatkärlek till nostalgi. 

“Det är spännande att göra ett föremål som väcker nostalgi men det kan också vara destruktivt att bara hålla sig i det förgångna. Det som redan har hänt är väldigt tillgängligt för oss idag. Man kan alltid gå tillbaka och scrolla instagram och därmed gå tillbaka till en känsla eller en händelse. Det kan finnas en trygghet i det när livet känns oklart. Det är lätt att romantiserar det förgångna, speciellt när man är i perioder av att känna att framtiden är oviss. Samtidigt så inspireras jag av nostalgi, men jag försöker plocka russinen ur kakan.”

Truls gjorde under 2020 ett samarbete med det svenska sko- och modeföretaget Eytys då han tolkade en av deras ikoniska skomodeller med den grova räfflade sulan, vilket resulterade i tre verk. 

“Jag tycker det är kul att tacka ja. Det är tråkigt att vara elitistisk och fyrkantig som konstnär och jag tycker det är kul att göra samarbeten, om de rimmar med mina värderingar.”

En av skulpturena, i samarbete med Eytys.


En av skulpturerna, i samarbete med Eytys.

Mode är också en generell inspiration för Truls konstnärskap. 

“Jag gillar till exempel Raf Simons och Martin Margiela. Det är två personer som jag tycker har lyckats gå utanför modevärlden och ta in influenser från andra platser. Raf har till exempel samarbetat med flera konstnärer, som gift sig väldigt bra med hans estetik. Han jobbar mycket med att sampla saker, vilket jag ju också håller på med i min konst.”

En sko, inpirerad av Jeremy ScottxAdidas.

Sampling, mode och nostalgi kombinerat med keramik. Vi har nog bara sett början på detta intressanta konstnärskap. Det ska bli spännande att se vad Truls hittar på under 2022. Stay tuned!

Några snabba med Truls. 

Vad inspirerar dig just nu - en film, en bok, en låt, en person, en konstnär?

Film: Akira & Vanishing Point från 1971. Bok:  Briefing for a Decent into Hell av Doris Lessing. Låt: The Sinking of Titanic av Gavin Bryars. Person: John Cena. Konstnär: Malek Lazri och Sharif Faraq.

Vill du lyfta något konstinitiativ just nu? 

 Jag vill lyfta två instagramkonton. @arthandlermag och @artreviewpower100

Alla bilder är Truls egna och publicerade på hans instagram: @snake_b00t