thumbnail image
KONSTFÖRENINGEN I CORREN

Margareta Samuelsson leder Saabs konstförening i sin roll som ordförande. Nu går hon och övriga in till hösten med ett fullspikat program där medlemmarnas utställning mellan den 13 och 28 augusti är första punkten.

Livlig konstförening med högtflygande planer. Konstförening med högtflygande planer. En av Sveriges livligaste. Nu tar den sats mot hösten med ett fullspäckat program.

LINKÖPING 19 AUGUSTI 2020 16:00

Foto: Pelle Johansson

Med omkring 900 medlemmar är Saabs konstförening en av Sveriges största. 

Dessutom - en av de mest aktiva.

Det menar ordföranden Margareta Samuelsson som haft ansvaret att leda verksamheten från den positionen sedan mars i år.

– Ett ärofyllt uppdrag. Och roligt. Konstföreningens arbete och olika verksamheter skapar en härlig trivsel bland personalen här på Saab i Linköping och på andra orter där koncernen driver verksamheter. Stockholm, Göteborg och Malmö, till exempel.

Coronapandemin har inte stört särskilt mycket, berättar Margareta Samuelsson.

– Vi fick flytta fram medlemmarnas utställning. Den skulle ha genomförts i maj. Nu pågår den mellan 13 och 28 augusti. I övrigt är det inga ändringar. 

– Men vi följer såklart alla rekommendationer. Inte fler än 50 personer i lokalen samtidigt. Och avstånd till varandra.

Att leda Saabs konstföreningen kräver både engagemang och tid. Till sin hjälp har Margareta ett stort antal intresserade medlemmar och en styrelse som består av sju ledamöter och fyra suppleanter.

– Vi har ett gott rykte runt om i Sverige. Det har byggts upp genom årens lopp, från det att föreningen startades 1942.

– Vi genomför sju utställningar varje år. Fyra på våren och tre på hösten, och det är många konstnärer som står i kö för att komma till oss.

Att intresset är stort ute i landet avslöjas av det faktum att 2021 års utställningar redan är fullbokade.

– Vi försöker variera utbudet för att skapa en så bred bas som möjligt, säger Margareta Samuelsson och fortsätter:

– Givetvis letar vi efter spännande konstnärer när vi söker efter tänkbara utställare. Vissa får vi kontakta och försöka boka, andra hör själva av sig till oss.

Höstens program är spikat sedan länge och förutom den stora julsalongen bland medlemmarna den 7 december väntar bland annat besök av Johan Strindberg som växte upp i Linköping, men som numera är bosatt i Stockholm. 

Han ställer ut mellan den 12 och 27 september.

Han följs av paret Sahar Burhan och Saad Hajo som båda är födda i Syriens huvudstad Damaskus, men nu bosatta i Norrköping.

Margareta Samuelsson lyfter samtidigt på täcket till en av 2021 års stora begivenheter:

– Maya Eizin Öijer kommer till oss i april. Henne har vi jagat i flera år. Dessutom har vi lyckats knyta upp Margareth Sandström och Peter de Wit som gjort sig kända runt om i världen med sina smycken.