thumbnail image
MEDLEMSBREVET VÅREN 2021

Bästa medlem! Välkommen till konstvåren 2021 med Uplands Konstförening! 

Fortfarande råder pandemin och de flesta konstmuseer och gallerier har stängt eller tar enbart in några få besökare.  Desto mer sprakar konstvärlden av idéer på konstrelaterade aktiviteter som man kan göra online eller ibland utomhus. Vi väntar alla på att vaccinering sker i större omfattning under våren och att vi då får möjlighet att ses och att museer och gallerier då har öppnat igen.

Vi planerar trots allt för en spännande verksamhet men som tyvärr fortfarande kommer att präglas av coronarestriktioner.  Vårens program kommer ni efterhand att hitta under rubriken Aktiviteter eller under rubriken Information, Hela vårens program kommer så småningom att finnas under rubriken Information, Vårprogram 2021.

Till årets konstlotteri har redan två inköp gjorts. På det nyöppnade Galleri 1 o 2 har vi köpt en akvarell av Sylvia Vivan Zethraeus och en målning av Margareta Fundelius. I slutet av februari skall ni medlemmar få rösta fram ett inköp bland de konsverk som ni då hittar på vår hemsida. Förra årets röstning skedde under påsken och i år blir det under sportlovet. Vi återkommer med information om "Rösta på ett konstverk!" Följ också konstlotteriets inköp på vår hemsida.

Frågan om Uppsala konstmuseums framtida placering har pågått i många år. Ett avgörande beslut kommer att tas i kommunstyrelsen den 3 mars. Många har lämnat in synpunkter på placeringen. Kaniken eller Slottet?  Genom ordförande och vice ordförande har Uplands Konstförening förmedlat att föreningen  som bildades 1933 redan från början var väldigt tydlig med att utställningsverksamheten skulle visas i en centralt berlägen lokal. 

Många museer och konsthallar har gått över till digital förmedling på nätet när deras fysiska lokaler har stängt eller har begränsningar. Moderna Museet fortsätter med sina soffvisningar. På deras hemsida finns samlat alla tidigare visningar och information om kommande visningar. Där hittar ni också att konstnärer bjuder in till sina ateljér. De sändningarna finns också att se på museets YouTube kanal.

Andra digitala visningar och konstupplevelser: Fotografiska museet (digitala visningar), Bildmuseet i Umeå (digitala visningar på Facebook), Borås Konstmuseum (filmer om offentlig konst i staden på Facebook), Louisiana Channel (sändningar från Louisiana Museum of Modern Art), Vernissage TV (reportage från internationella utställningar), K-Special SVT (dokumentärer om konstnärer).

Sveriges Konstföreningar bjuder in Uplands Konstförenings medlemmar till en serie med tre filosofiska samtal om konst.Filosofisk praktiker och konstpedagog Adam Wallenberg och curator och konstnär Kalle Brolin introducerar tre videokonstverk och ger förslag på olika sätt att både tänka och samtala om dem.Samtalen äger rum på Zoom 24/2, 25/3, 21/4 kl 10.00-12,30. Deltagande är kostnadsfritt. Anmälan görs på vår hemsida där ni kan läsa mer om samtalen.

Sveriges Konstföreningar har också gjort en ordentlig sammanställning av allt möjligt spännande att upptäcka, titta på och inspireras av just nu! Som medlem i en ansluten konstförening, som ex. Uplands Konstförening, har du tillgång till bloggen Virveln. Där hittar du vad som händer i konstvärlden. Du kan läsa reportage, intervjuer, få filmtips och mycket annat. Du hittar bloggen på adress: https://sverigeskonstforeningar.nu.virveln/ Lösenordet är: medlem.

Uppsala konstmuseums hela spännande vårprogram hittar ni på www.uppsalakonstmuseum.se

Mer tips om utställningar, aktuella konst och kulturhändelser och mycket mer om vår verksamhet hittar ni på vår hemsida www.uplandskonstforening.se. Där gör ni bokningar av program under Aktiviteter och den programpunkt ni önskar delta i. När ni bokat får ni omedelbart en bekräftelse. Det går också att boka via telefon till föreningens skattmästare Siv-Britt Ernbrandt, 070-8563866. 

Vi välkomnar er till ytterligare ett år som medlem i Uplands Konstförening. Medlemsavgiften 250 kr inbetalas till bankgiro 739-4562. Ange namn, adress, tel.nr och e-postadress.

Vi önskar er alla en fin och händelserik konstvår!

Styrelsen