thumbnail image
ANNA PALMS INSAMLING


"Solbad" från 1918 av Anna Palm

ARVIKA KONSTFÖRENING OCH ANNA PALM

Den Arvikabördiga skulptören Anna Palm (1881-1963) hedrades 2019 med en utställning vid Rackstadmuseet genom Majken Magnussons stora förtjänst.
Palm studerade modellering vid Tekniska Yrkesskolan i Arvika. Hon gick tillika i lära i skulptur under Christian Eriksson i dennes ateljé i Stockholm.
När en skulptur började diskuteras för Arvikas torg var hon en av namnen som föreslogs, men lotten föll i slutändan på Liss Eriksson.

Arvika konstförening är av tycket att det borde finnas en offentlig skulptur utförd av Palm i staden, och med anledning av den kvinnliga rösträttens 100 års jubileum 2019 så vill vi starta upp en insamling med detta mål.
Vårt förslag är att göra en nygjutning av Palms skulptur "Solbad". Skulpturen utfördes 1918 och var utställd på kungliga konstakademien 1921.

Anna Palm i sin ateljé

I sitt testamente skrev Anna Palm att hon hoppades att just "Solbad" skulle uppföras offentligt någonstans i Arvika stad.
Arvika konstförening skulle även resa skulpturen med en förhoppning om att skapa större kännedom om Palms konstnärskap i den egna hemstaden.

Är du eller din organisation intresserad att bidra till projektet, oavsett belopp, så kan du antingen sätta in pengar på kontonummer 8431-9, 53 169 449-5, eller swish 123 687 10 81, och märka betalningen med ”PALM” och ditt namn, eller ta kontakt med konsthallsansvarig Marcus Modh.
Om du har frågor gällande projektet, eller vill bistå på annat sätt, så ta kontakt med den samme.

Individer eller organisationer som vill bidra med en större summa pengar kommer att hedras särskilt i samband med statyns uppförande.
Den som väljer att stödja projektet kommer att få namnet ingraverat på en gemensam plakett med andra donatorer. Donationsnivån för plaketten är för privatpersoner 5 000 kr och för företag 10 000 kr.

Med vänliga hälsningar,
Konsthallsansvarig Marcus Modh
Ordförande Monica Jansson