thumbnail image
HUMOR MED ALLVARLIGA INSLAG

Vi besöker den aktuella svenska konstnären Daniel Jensen för att försöka ta reda på vad som gör hans konst så oemotståndlig och Instagram vänlig.

5 min read

Daniel, tack för att du tar dig tid att ses. Berätta hur började det, varför blev du konstnär?

Som barn drömde jag om att bli arkeolog. Ett intresse som jag nu senare i livet inser har påverkat mitt konstnärliga arbete. Däremot har jag alltid varit intresserad av att teckna men konst och konstnärsyrket var ett abstrakt begrepp, vilket jag än idag kan känna. Men som 22-åring sökte jag in på konstskola och när jag väl hade börjat plugga kändes det självklart att det var konst jag ville arbeta med.

Daniel's konstverk.

Vad var den största utmaningen i början på din karriär?

Som för så många andra konstnärer var det att få tid till att arbeta så mycket som möjligt med konsten. Att hitta en vettig balans mellan brödjobb och ateljétid.

Du samarbetar med Stokcholmsgalleriet Björkholmen Gallery. Hur började ditt samarbete med Roger Björkholmen?

Jag fick kontakt med galleriet efter det att Peter Bergman, som jag jobbade dessförinnan, bestämde sig för att lägga ned sitt galleri.
Red. anm. Peter Bergman förvånade många när han efter 11 år som en av Stockholms främsta gallerister stängde igen. Idag är Peter chef på Fullersta Gård i Huddinge.

Umgås ni privat?

Nej, det gör vi inte.

Efter att ha sett din nuvarande utställning känns det som att dina verk går i olika riktningar. Vissa av dina verk ger en känsla av skräck eller är svartvitt medan andra är färgglada, lekfulla och snudd på barnsliga. Hur det går ihop med dina subjektiva upplevelser?

Tvetydigheten i mina verk har alltid varit viktig. Jag har länge använt humor som utgångspunkt men då ofta i relation till mörkare inslag. Det humoristiska behöver ett inslag av allvar. Jag gillar själv att bli överraskad och lite osäker på vad mina arbeten handlar om. På samma sätt som jag försöker balansera det humoristiska med det allvarliga vill jag också hitta en balans mellan det fula och det vackra. Något i verken måste skava lite hela tiden, det är då det blir intressant.

Daniels senaste utställning hos Björkholmen Gallery i Stockholm.

Du blandar måleri och skulptur, hur fördelar du tiden mellan dessa och vad är roligast?

Jag har alltid försökt arbeta med skulptur och måleri parallellt men på senare tid har det blivitmer av det ena eller det andra. Har tänkt att det beror på platsbrist och att om jag hade enstörre ateljé skulle det fungera bättre att arbeta parallellt. Idag inser jag dock att det har med en en naturlig utveckling för mig. Mina skulpturer och målningar går ibland i lite olika riktningar och blir oberoende av varandra. Då känns det självklart att dela på dem och fokusera mer på måleri till en utställning och skulptur till en annan. Jag kan inte säga att jag tycker det ena är roligare än det andra. Det handlar mer om vad det är jag försöker ge uttryck för i mitt arbete för stunden.

Vad betyder konst för dig som del av ditt hem eller inredning?

Att leva med bilder och objekt känns viktigt för mig. Jag har har sällan möjlighet att köpa konst själv men byter till mig en del konst nuförtiden. Det är ett utmärkt sätt att skapa en samling av konst jag verkligen gillar.

Har du några favoriter i hemmet?

Jag tycker väldigt mycket om allt jag har bytt till mig! Mitt senaste byte var en fin målning av Jon Pilkington, en Köpenhamnsbaserad målare.

Jon Pilkington-målningen tillsammans med en skulptur av Joakim Ojanen hemma hos Daniel.

Någon person utanför branschen som inspirerat dig?

Kan inte ringa in en enskild person, det handlar snarare om att jag hela tiden har påverkats mycket av olika förhållningssätt inom angränsande branscher som litteratur, film och musik.

Mest kända person som du vet äger ett av dina verk?

Jag har konstverk i flera betydande privata och offentliga samlingar både nationellt och internationellt. Vet inte om det är någon väldigt känd person som äger något av mina arbeten… men jag har fått ett par spännande förfrågningar de senaste veckorna så vi får se vad som händer...!

Du är ödmjuk. Är du medvetet ödmjuk? Man brukar ju säga att man måste vara ödmjuk för att bli framgångsrik. Har det något med din framgång att göra tror du? 

Hehe nej, jag är bara mig själv. Jag hoppas att det är till min fördel!

Mer om Daniel Jensens konstnärskap här.

Daniel Jensen i sin studio

Biog.
Kort om Daniel Jensen. Född i Malmö men uppväxte upp i en väldigt liten by på skånska landsbygden, mellan Malmö och Trelleborg. Utbildad på en konstskola i Göteborg och på Statens Kunstakademi i Oslo. Efter konstakademin i Oslo bodde gick flyttlasset tillbaka till Göteborg där han träffade sin sambo Lisa, som också är konstnär. Lisa är från Stockholm och 2006 bestämde de sig för att flytta till huvudstaden. Nu bor de i Gröndal med deras 4-årige son Åke. Daniel har en otrolig resume med utställningar, och sin konst utspridd runt om i världen.