thumbnail image
FRAMTIDEN ÄR NEON

Vi träffar den högaktuella neonkonstnären Josefin Eklund som gjorde en helomvändning och lämnade karriären inom tech för att satsa fullt ut på neonet.

Josefin är precis nyutexaminerad från Göteborgs Konsthögskola. Det har inte hindrat henne från att skapa sig en imponerande resume av utställningar och samarbeten med några av världens största varumärken såsom Google, Daniel Wellington och New Balance. 

Med en massa roliga projekt på gång följer vi konstnärens utveckling med spänning. 

Hej Josefin! Vad kul att se dig. Vad har du på gång just nu? 

Mycket! Jag har precis slutat på konstskolan och är mitt uppe i min flytt till Stockholm. Jag förbereder en ansökan till en ljusutställning, ska ställa ut i Kulturhuset i Stockholm och har skapat neonet till Helena Bergströms film Dancing Queen som har premiär idag. Däremellan någonstans ska jag hitta tid till min nya neonkollektion!

Wow, härligt att höra! Blickar vi tillbaka bara två år så är det mycket som hänt, hur såg livet ut då?

För två år sedan hade jag precis lämnat in min ansökan till konstskolan. Jag satsade inte fullt ut på min konst. Jag arbetade på ett startup som varumärkeschef och trodde nog att jag skulle köra det racet ett bra tag. 

För mig personligen har det varit ett stort beslut att röra mig från min tidigare karriär till att våga på något helt annat. 

Soloutställningen SUBAQUEOUS BLOOM @ Misschiefs Foto: Daniel Camerini

Om vi blickar framåt, var är du om två år från idag?

Om två år… då livnär jag mig på neonet och har en härlig ateljéplats och älskar läget! 

Vad skulle du säga är den största utmaningen som konstnär?

Det är den ekonomiska biten, men också att man jobbar själv hela tiden. Det tycker i alla fall jag. Sen är det kanske svårt att vara kritiskt mot sig själv, se hur man ska gå vidare och utvecklas. Det är ingen som sitter ner med en och har utvecklingssamtal eller pushar en framåt.

I kontrast till det, vad är det bästa med att du nu valt konstnärsyrket?

Det bästa är att man får använda sin fantasi hela tiden, att man är fri och får jobba med väldigt roliga personer i väldigt spännande miljöer. 

Förberedelser inför första soloutställningen Foto: Daniel Camerini

Kan du nämna en plats, en sak, och en person som inspirerar dig?

En plats som jag inspireras mycket av är havet för att det är mycket vattenreflektioner och saker under vattnet som inspirerar, som maneter, sjögräs och så. Naturen inspirerar mig överlag; dess udda former och starka färger både bland molnen och växtligheten. En person som inspirerar mig dagligen är min bästa kompis Felicia.

Har du något drömprojekt du skulle vilja göra? 

Ja jag hade så gärna velat göra en enorm installation på typ ett fält. Så stor att man ser den på långt avstånd och från ett flygplan. Det hade varit jättefint! Eller typ göra en entréskylt i neon till en nöjespark. 

Vad lär du dig just nu?

Just nu försöker jag lära mig att ta det lugnt och våga vara ledig. Det är inte så mycket praktiskt arbete som jag lär mig för tillfället utan det handlar om mig själv mer. Jag lär mig att säga nej och stå på mig lite i allt från utställningssammanhang till när folk är jobbiga och man inte vill prata eller jobba med de. Lära mig att stå mig mer lite mer helt enkelt!

Subaqueous blooms från utställningen @ Misschiefs Foto: Daniel Camerini

Favoritkonstnär igår, idag och imorgon? 

Igår: Dan Flavin var den första neonkonstnären som inspirerade mig till att börja.
Idag: Katharina Grosse
Imorgon: Jonatan Nilsson

Vilken är din favoritlåt just nu?

Hey moon med John Maus har varit min favoritlåt sen 2014. 

Vilka är de tre coolaste egenskaperna man kan ha? 

Att ha integritet, vara snäll och fantasifull. 

Korallrev från soloutställningen @ Misschiefs Foto: Daniel Camerini

Vilken är din favoritfärg just nu?

Grön. Limegrön eller en stark neon grön. Kanonfint. 

Vad får dig att le?

Djur och när man i smyg råkar se när människor är gulliga mot varandra.

Vad gör dig arg?

När cyklister är aggressiva på cykelbanorna. Jag kan bli arg på mig själv när jag inte riktigt kan få fram det jag vill kommunicera. Och sen blir jag arg när människor är allmänt taskiga. Usch. 

När skrattade du senast? 

Min hund Maj-Britt ger mig den dagliga dosen skratt!

Konstnären monterar upp neonverk till utställningen Foto: Daniel Camerini

När är du som mest produktiv?

Oftast från klockan fyra på eftermiddagen fram till lite efter midnatt. Får inte så mycket bra saker gjort innan dess faktiskt, det är då jag typ vaknar ordentligt. 

Om en film gjordes om dig, vilken genre skulle det vara och vem skulle spela dig? 

Juliette Lewis skulle spela mig tror jag. Och genren skulle nog vara ett drama. Eller nej! En barnfilm. 

Du är 65 och pensionerad: var är du och vad gör du?

Jag målar mest och lever tillsammans med många djur. Jag bor vid havet men ändå nära stan så att man har närheten till det roliga utbudet som stadslivet erbjuder. Jag hänger fortfarande med massa kompisar och bara har det gött.

Detaljbild på konstnärens neonblommor Foto: Daniel Camerini

Om du kunde åka tillbaka i tiden, vilken era skulle du besöka och varför?

Det hade varit fett att bo i ett slott när Marie Antoinette levde. Åka häst och vagn och vara rik i en tid då allt var överflödigt och man inte hade någon moralisk kompass. Det hade varit kul!

Har du något verk du gillar extra mycket och inte kan sälja? 

Ett verk som heter Bath Man. Den ställdes ut nu nyligen på galleriet Misschiefs. Jag är glad att den inte såldes. Har haft den hemma i flera år och älskar den så den kommer jag inte sälja, den blir min forever. 

Om du får spendera ett år var du vill i hela världen, var skulle det vara och varför?

Om jag får bortse från risk med sjukdomar och inga finansiella hinder. Då hade det varit jävligt nice att åka till djungeln och vara i lugn och ro i naturen. Jag är väldigt långt ifrån att göra det men det hade varit häftigt att se massa djur och så.

Utställningen Subaqueous Bloom @ Misschiefs Foto: Daniel Camerini

Hur ser konsten ut om 100 år? 

Jag tror att det kommer bli mindre viktigt med en konstutbildning. Det känns som det redan idag blir mer flexibelt och att man framöver kommer att lägga större vikt på individen bakom konsten. Konsten kommer fortfarande att vara fysisk men man kommer använda internet och det digitala ännu mer för att visa upp den. Det har ju redan börjat idag men det kommer bara att eskalera ännu mer. 

Har du fått något råd som du bär med dig idag och vägen framåt?

Nej men att man ska ba köra liksom, testa, det är skitsamma! Lite så. 

Och sist men inte minst, vad trodde du inte var möjligt för något år sedan men har uppnått idag? 

Jamen det är väl verkligen att jag skulle våga! Trodde aldrig att jag skulle ha vågat satsa på det här. Absolut inte. Det är ju verkligen väldigt bra att jag gjorde det. 

Se mer och klicka hem något av Josefins verk här.