thumbnail image
MÄNSKLIG INTERAKTION I BRONS

Vi besöker Eva Larsson på Kapsylen i Stockholm för att lära oss mer om konstnären som bland annat ligger bakom de småskaliga skulpturerna som blivit en stor favorit bland det svenska folket.

3 min read

Eva Larsson är utbildad vid Konstfack och är en väletablerad närvaro inom den internationella konstscenen. 

Under åren som verksam konstnär har hon hunnit ställa ut sin konst i solo - och grupputställningar över ett femtiotal gånger, på flertalet kontinenter. Hon finns dessutom representerad i regioner och kommuner runt om hela Sverige och är en stor favorit bland Artworks besökare. 

Eva Larsson i ateljén på Kapsylen, Södermalm. Foto: Karin Johansson

I Evas arbete konstruerar hon scener bestående av bilder och tredimensionella objekt. Dessa installationer undersöker nyanser i mänsklig interaktion och företeelser i vårt snabbt föränderliga samhälle. 

Återkommande frågeställningar på senare tid har kretsat kring teman om konformitet och rädsla kontra frihet och mod. Genom arbetsprocessen väcks nya frågor som tar arbetet vidare på nya vägar. Ambitionen med hennes arbete är att skapa rum för reflektion där åskådarens tankar och minnen aktiveras. 

Arbetsprocessen kan växla, men för det mesta börjar det med en tanke eller frågeställning som måste vridas och vändas på. Hon arbetar ofta med flera parallella spår samtidigt och processen kan ta flera års tid. Oftast börjar det med en mindre installation som utvecklas och byggs på allt eftersom. 

Skulptur och foto av Eva Larsson

Så länge hon kan minnas har hon varit en skapande person. Material och tekniker har skiftat, men känslan och lusten i att vara kreativ har alltid funnits där. I många år trodde hon inte att det var möjligt att få den ekonomiska tillvaron att gå ihop som konstnär, men nu har hon haft lyckan att i många år kunnat arbeta med skapandet på heltid. 

Eva uttrycker det som en ynnest att få arbeta så som hon gör nu, där den osäkra ekonomiska tillvaron vägs upp av glädjen till arbetet och den frihet som arbetssituationen innebär, och det hon värderar allra mest är just friheten.

Konstnären i ateljén. Foto Karin Johansson.

Att röra sig runt om i världen är inget främmande för konstnären och på senare tid har arbetsresorna blivit många. Vintrarna tillbringar hon gärna i Indien där hon arbetar mest med sten, och för att framställa sina skulpturer samarbetar hon med ett familjeägt bronsgjuteri i Holland.

Var kommer då inspirationen ifrån som ligger till grund för hennes omtalade skulpturala konstverk? Det är många konstnärer som har inspirerat henne under åren där några av de som har gjort ett särskilt avtryck är Pipilotti Rist, Antony Gormley och Louise Bourgeois.

Offentlig gestaltning i sjukhusentrén på Blekingelasarettet i Karlskrona. Verket heter "A Point of View". Foto Eva Larsson.

Om Eva får drömma helt fritt om projekt hon hade velat förverkliga så hade hon gjort ett större offentligt verk utomhus med utgångspunkt ifrån hennes vatteninstallation “Panta Rei”. Hon ser den drömskt framför sig i stort format i en avlång vattenfylld damm och vi på Artworks kan knappt vänta på att se verket realiseras. 

Se Evas verk i person vid någon av utställningarna nedan:

Sommarutställningen på Konstnärernas kollektivverkstad I Bohuslän
3/6-8/8 Skulpturutställning på ön Oaxen
28/8-10/10 Separatutställning på Vallentuna konsthall.

Pågående gestaltningsuppdrag:

Syn-Ergos (1+1=3), Härlandatjärnsskolan, Uppdragsgivare Göteborgs stad.
Resa i Tid och Rum, Ulricehamns nya Stadsbibliotek, Uppdragsgivare Ulricehamns kommun.

Besök även Evas Artworkssida här!