thumbnail image
CORREN OM KONSTVÅREN 2020

Mikael Pihlblad på Corren har skrivit om konstvåren hos SAABs konstförening. Läs hela artikeln här

Konstvår hos Saabs konstförening

Det våras för konsten. Saabs konstförening ligger i startgroparna för årets säsong.

Gallerierna vädrar vår och Saabs konstföreningen är inget undantag. Fyra utställningar bjuder man på under vårsäsongen och först ut blir Peter Öhrnell med vernissage på lördag.

– Jättespännande program tycker vi. Kul med Peter från Linköping och Mattias Frisk som är väldigt spännande. Dessutom två väldigt framstående kvinnor i Sara Nilsson och Iryna Hauska. Det känns bra, säger Margareta Samuelsson i Saabs konstförening.

Peter Öhrnell är född i Falun och sedan flera år bosatt i Linköping. Med rötterna i abstrakt landskapsmåleri beskrivs han som "en konstnär som gör vad som faller honom in". Hans utställning pågår till den 2 februari.

15 februari är det dags för värmländskan Sara Nilsson som gärna kombinerar skulptur och måleri och som i sina verk ofta har referenser till rörelser som gröna vågen, proggen, och hippiekultur. 14 mars är det Mattias Frisks tur. Skänningekonstnärens bildvärld rör sig mellan myt och verklighet, saga och vardag, liv och död, ofta med anspelningar på populärkulturella företeelser. 

Konstvåren hos Saab avslutas 14 april med den vitryska konstnären Iryna Hauska. Hon bor numera i Stockholm och arbetar i många olika tekniker och gör bland annat skulpturer i betong, brons och acrystal men oftast med textil.

– Att planera en säsong är svårt. Vi har en framförhållning på cirka två år. Vi har god hjälp av Lars Hoffsten och Henry Hermansson. De har bra kontakter och utan dem hade det varit svårt att få hit framstående konstnärer, säger Margareta Samuelsson.