Ett tjugotal av konstföreningens medlemmar hade hörsammat inbjudan till visning av Tingshusets
konst den 19 september. Förväntansfulla väntade vi innanför Tingshuset otroligt vackra entrédörrar och beundrade samtidigt Hanna Wärff Radhes pampiga stenskulptur ”Flicka i hätta” (om jag minns titeln rätt), som var placerad alldeles innanför dörren. Lagmannen Mikael Mellqvist tog emot oss och guidade oss sedan runt i Tingshusets lokaler. Sakkunnigt, engagerat och humoristiskt berättade han om husets tillblivelse, om verksamheten och framför allt om konsten. Nedanstående text återger endast en liten bråkdel av allt vi fick uppleva och se.
Vi fick bland annat veta att huset, som är kulturminnesmärkt, är ritat av arkitekt Lennart Lundström och byggt 1961. Gotlands tingsrätt ersatte då Rådhusrätten i Visby samt de två häradsrätterna Alleqvia i Endre och Skogs i Levide. Huset ägs idag av Stenvalvet, Domstolsverket är hyresgäst och Tingsrätten ”användare” av huset. En stor del av inventarierna såsom armaturer och stolar är specialdesignade av Lennart Lundström, vars far var överlantmätare och huserade i östra halvan av huslängan.
I entrén, där materialen består av sten och marmor, hänger Martin Johanssons välplacerade och dekorativa ”Tigerägg”, ett konstverk som består av sexton färgstarka emaljplattor. Här kunde vi också beundra Arne Fransson blå keramikfåglar, som gjorde sig fint mot den vita väggen.
Tingssalen är imponerande med sin gigantiska ljuskrona i taket och sina två pampiga men inte sittvänliga karmstolar, som härstammar från Skogs i Levide. Ett enda konstverk pryder väggen mittemot domarskranket, nämligen en mosaik utförd Erik Olsson, Sanda.
Två spiraltrappor ner hänger bland annat Juri Markkulas verk, föreställande guldtackor med titeln ”Fort Knox” och Joakim Allgulanders ”Trust me”.
Två verk, som funnits med i Tingshuset från allra första början är dels en skulptur av Bertil Nyström ”Slaget vid Visby Ringmur” dels en väggskulptur i koppar med Pye Engström som upphovsman.
En riktigt intressant och lärorik vandring blev det i septemberkvällen, som avslutades med blommor och en välförtjänt applåd till kvällens berättare, Mikael Mellqvist, lagman och ansvarig för konsten i Tingshuset.
Marianne Holm